Zadlužený Kolín chce nedostatek peněz vyřešit tak, že by na tři roky odložil splácení návratné finanční výpomoci poskytnuté státem. Jak řekl kolínský starosta Vít Rakušan, ve hře jsou dvě varianty: buď ta městská, kdy by Kolín ročně ušetřil 18 milionů, to by udělal tři roky po sobě. „V ekonomické situaci města, kdy splácíme 100 milionů ročně na dluhové službě, je volných 18 milionů ročně na spoluúčasti něco fantastického," řekl.

Druhou variantou, kterou Kolínu předložilo ministerstvo financí, je podle kolínského starosty odložení splácení pouze části. „Ve vládě může dojít k tomu, že se prosadí tato varianta. Ale jakákoliv varianta, která nám umožní nesplácet v příští důležité době v celé sumě návratnou finanční výpomoc, bude přijatelná," podotkl. Kolínská radnice argumentuje připraveností projektů ve všech důležitých osách, které budou v příštích letech vypsány. Za tři roky má podle vedení města končit období zajímavých dotací.

Kolín by v dlouhodobém horizontu mohl navíc ušetřit, protože jeho varianta počítá s návrhem bez inflační doložky. V současné době dluží Kolín státu zhruba 120 milionů korun. Celkový dluh města však je vyšší, ten přesahuje 600 milionů korun. Splácet návratnou finanční výpomoc tak Kolín opět začne v době, kdy podle starosty Víta Rakušana nebude městská kasa tolik zatížena dluhovou službou.