Jak se dostal zrovna k takovému podnikání? „Úplnou náhodou. Nejdříve jsem obchodoval s ovocem a zeleninou. Můj známý zrovna v tu dobu končil se svojí cukrárnou, tak mi to přenechal,“ líčil Jiří Bříza. „A protože jsem absolvent potravinářské průmyslovky, tak jsem do toho šel,“ pousmál se. Proč se rozhodl zkusit vést zrovna cukrárnu? „Je i lepší dělat vlastní výrobu, než když člověk něco překupuje. Navíc dorty šly na odbyt lépe než ovoce a zelenina,“ vysvětlil.

Vlastní dorty však zatím ve své pekárně nevymýšlí. „Receptury jsme převzali od bývalých majitelů,“ řekl. To ale neznamená, že by se sortiment neměnil. „Jezdí sem firma, která se tím zabývá a učí zaměstnance nové výroby. Každý rok nám přibudou tři až čtyři nové zákusky,“ vysvětlil.

Lidé prý žádají hlavně klasiku

Lidem se ale chutě nemění. Žádají prý tradici. „Větrník, věneček, špička, to se prodává pořád,“ řekl Jiří Bříza.

Jsou sladkosti odolné vlivům ekonomické krize? „Až v takové míře se u nás krize neprojevila. Úbytek tu je, lidé třeba dražší věci nekupují. To je ale v každém resortu,“ tvrdil cukrář Jiří Bříza.

Na střední škole se zabýval potravinářstvím. „Studoval jsem střední průmyslovou školu potravinářské a kvasné technologie. To je výroba piva, droždí…,“ vyjmenovával.

Dokázal by vyrobit pivo? „Teď už asi ne. Studoval jsem to skoro před třiceti lety. Kdybych si to osvěžil, tak bych se do toho dovedl dostat,“ zamyslel se. Má to ale několik překážek. „Hlavně je ale drahá výroba, nakoupit zařízení a podobně,“ vysvětlil.

Chemie změnila chuť piva, dortů ne

Používaná chemie prý změnila chuť piva. „Dřív byla piva sice s menší trvanlivostí, ale kvalitnější, dělalo se s přírodními surovinami. Dneska to jsou všechno europiva, kde je použito hodně chemie,“ tvrdil. Pro zákusky to ale neplatí. „V tom odvětví nejsem tak dlouho. Jako konzument bych ale řekl, že to je stále chuťově stejné,“ řekl Jiří Bříza.

Co říká na to, když lidé svádí svoji obezitu na zákusky? „Nemají dost pohybu, v tom to všechno je,“ tvrdil. „Strava musí být pestrá. Když budete jíst jenom těstoviny, tak to na vás taky zanechá následky,“ dodal.