Kolín x Praha x Nová Ves I

POPIS: Křižovatka, která je součástí hlavní výpadovky z Kolína na Prahu, je svým způsobem unikátní. Již několik let zde totiž jednotlivé jízdní pruhy lemují betonové ohradníky a především pro řidiče neznalé místních poměrů, kteří přijíždí na křižovatku ve směru od Nové Vsi I musí tato silniční stavba působit hrozivě.

NÁZOR DENÍKU: Při dodržování pravidel provozu by neměl být s křižovatkou žádný problém. V nočních hodinách se zde ovšem často stávají nehody, při kterých neukáznění řidiči vlivem rychlé jízdy skončí s autem uprostřed betonového ohradníku.

NÁZOR AUTOŠKOLY: Začátečníkům může tato křižovatka přijít neobvyklá, ale jedná se o poměrně bezpečné řešení. Při nájezdu od Nové Vsi I je nutné dávat zvýšený pozor na blížící se auto z Kolína.

NÁZOR ŘIDIČE: Často jezdím na Ohradu ke známým a při zpáteční cestě mám vždy obavu, abych při odbočení vlevo nepřehlédl auto jedoucí rovně na Prahu. Provoz je tam velký a auta jezdí strašně rychle. Betonové zábrany celkový prostor křižovatky dost zmenšily.


Kolín x Bečváry x Kutná Hora x Uhlířské Janovice

POPIS: Jeden z největších paradoxů silnic Kolínska. Křižovatka směrem od Kořenic napojující se na kutnohorskou silnici I/2, se i přes svou přehlednost stala místem častých dopravních nehod. Křižovatce se mezi místními přezdívá U Ruky. Pojmenování vzniklo údajně podle morbidní události, kdy se před mnoha lety našlo v příkopu lidské zápěstí, patřící jednomu z účastníků těžké dopravní nehody.

NÁZOR DENÍKU: Přehledná ze všech stran, z vedlejších silnic osazená značkami STOP. Zde je problém evidentně na straně neurvalých řidičů.

NÁZOR AUTOŠKOLY: Při dostatečném najetí je krásně vidět na všechny strany. Jen si dávat pozor na pitomce, kteří si spletli silnici se závodní tratí.

NÁZOR ŘIDIČE: Nechápu, proč je tady tolik dopravních nehod. Myslím si, že je křižovatka krásně přehledná, dopravní značka STOP je také dostatečně velká a viditelná. Zřejmě dlouhá rovina láká k rychlé jízdě a to je důsledkem nehod.

Martin Petřík

Jiřina Holubová