„Chtěli jsme ukázat, že v Čechách se vyrábí i jiné produkty než pivo, které pochopitelně prezentujeme nejčastěji. Pozvali jsme proto nejen farmáře, ale i zpracovatele z celé země, podmínkou bylo, že musí nabízet pouze tuzemské výrobky z tuzemských surovin,“ říká spolumajitel pivovaru Milan Starec.

„Mám pocit, že se trhy vydařily a určitě v nich budeme pokračovat. Uvažujeme již o vánočních, ale zatím není jasné, zda se za vlastně krátký čas podaří zajistit dostatečné množství prodávajících,“ dodal.

Snad nejvíce se sešlo pěstitelů a zpracovatelů ovoce a zeleniny, těsně po nich byli výrobci uzenin. Své zboží nabízeli pekaři, cukráři, květináři, včelaři, nebyl problém koupit sýry nebo si vybrat mezi desítkami druhů koření, ochutnat přírodní mošty nebo pravou medovinu.

„Jen mě mrzí, že jsem si nestačila koupit domácí česnek. Jako všude se po něm doslova zaprášilo a ten dovážený se hodí skutečně jen na odpuzování upírů. K jídlu jistě ne,“ stěžuje si Ivana Kašparová z Kostelce.

Majitelé pivovaru pro návštěvníky, jako prakticky na každé akci, zpřístupnili i další část expozice Pivovarského muzea; zájemci se mohli seznámit s přehledem všech starých hostinců ve městě, další novinkou je stálá výstava materiálů o historii všech pivovarů Chrudimska, Kolínska a Ostravska.

Pavel Pávek