Je obyčejný všední den. V uvozovkách normální lidé se ráno většinou chystají do práce. Není tomu tak u některých starších domorodců zejména menších obcí. Pro ně začíná tradiční rituál, při kterém denně cestují do kilometry vzdálené sousední obce. Proč? Aby si nakoupili.

Tradiční konzumy se smíšeným zbožím a hlavně potravinami jsou v jejich vísce zrušené. Jinak tomu není ani v Horních Chvatlinách. „Nakupovat chodím do Bečvár,“ prozradil starší muž právě z Horních Chvatlin táhnoucí kárku s dvěma plnými taškami.

Takto to prý dělá už léta. „Rozčiluje mě to, ale co se dá dělat. Musím chodit nakupovat do vedlejší vesnice. Obchod u nás se zrušil už před léty. Nejbližší je právě v Bečvárech nebo Dolních Chvatlinách,“ lamentoval senior.

Po jeho obvyklé trase navíc nyní vede objížďka okolo Zásmuk. „Silnice je tu nyní hrozně zničená. Hlavní nápor začíná v odpoledních hodinách, proto chodím nakupovat dopoledne. Navíc nyní v zimě tu je plno sněhu. Dříve tu byly sněholamy. Ty ale někdo rozkradl. Podél cesty rostly stromy. Ty také zmizely a zbylo jich jen několik. V létě se přitom pod nimi člověk alespoň mohl schovat před slunečními paprsky,“ popsal domorodec, kterému zřejmě nezbývá nic jiného, než se smířit s realitou a několikrát v týdnu podnikat dlouhou cestu třeba pro čerstvé rohlíky.

V Radovesnicích I by chtěli konzum obnovit

Obchůdek s potravinami nemají ani v Radovesnicích I. Také tam dlouhá léta fungoval a místní na něj byli zvyklí. „Před několika roky se pro malý zájem zrušil. Lidé si hodně jezdí nakupovat do Kolína. Jezdí sem městská linka několikrát denně,“ nastínila důvod starší obyvatelka.

Samotná obec by přitom o znovuzprovoznění stála. „Problém je však v tom, že se nepodařilo v celé obci sehnat někoho, kdo by tam prodával. Jednalo by se o provozní dobu tak na čtyři hodiny denně,“ popsala starostka Radovesnic I Danuše Dušková.

Obecnou pravdou je to, že malé obchůdky nemohou konkurovat cenám ve velkých supermarketech a jsou tedy nevýdělečné. Se vznikem velkých supermarketů známých obchodních řetězců tedy zanikají právě menší obchůdky. A to se netýká jen potravin. Vypadá to, že menší živnostníci mají v dnešní nelehké době prostě smůlu.