Problém tak nastával i na silnicích. Takzvaní sváteční jezdci oprášili svá vozidla a vyjeli ke hřbitovům uctít památku svých už zesnulých příbuzných či známých. „Obyčejní“ šoféři se tak na silnicích v mnoha případech museli obrnit trpělivostí.

Konaly se klasické preventivní silniční kontroly. Nedaleko nového mostu v Kolíně hlídka strážníků zadržela čtyřiačtyřicetiletého řidiče ve zjevně podnapilém stavu. Policie následnou lustrací zjistila, že lump navíc nevlastní žádné řidičské oprávnění. „Hrozí mu odnětí svobody až na jeden rok,“ vypočítala Čimová.
Bohužel ani tento víkend se neobešel bez dopravních nehod. Jedna málo pochopitelná se stala přímo v Kolíně na křižovatce ulic Jaselská a Žižkova. Čtyřiatřicetiletý šofér z Kutné Hory jel s vozidlem Škoda 120 po Jaselské ulici směrem na Prahu. Z dosud nezjištěných příčin přejel na křižovatce do protisměru, kde narazil do dvou v protisměru stojících automobilů, peugeota a škodovky. Ty v té chvíli stály na červenou. Vše se naštěstí obešlo bez zranění. Viník karambolu však bez udání důvodu odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Vzniklá škoda se vyšplhala na 27 tisíc korun.

Existuje bohužel skupina lidí, kteří si svátek každý rok připomínají po svém. Přeplněná parkoviště a přilehlé ulice u hřbitovů jsou každoročně lákadlem pro zloděje. Věci zapomenuté, či úmyslně ponechané v autech se stávají jejich snadnou kořistí.

Policie proto hlásila o víkendu zvýšenou pohotovost. „Policejní hlídky se v těchto dnech v rámci kontrolní činnosti více zaměřili na okolí hřbitovů. Zatím jsme ale neměli nahlášené žádné vloupání do vozidel,“ uvedla včera odpoledne Petra Čimová z kolínského policejního ředitelství s tím, že se ale situace může změnit.

Právě policisté varovali před případnými dalšími komplikacemi už předem. „Jako každý rok jsme doporučovali nenechávat nic v autě. Známá pravda hovoří o tom, že auto není trezor. O dušičkách platí toto pravidlo dvojnásob,“ připomněla Petra Čimová. Mimořádná opatření v souvislosti s dušičkami přijímají i kolínští strážníci. Na hřbitově a v jeho okolí se v tomto období vyskytují mnohem častěji.

Plnou hlavu starostí měli a ještě budou mít správci hřbitovů. Lidé, kteří chodí na hřbitovy jednou za rok, po sobě nechávají lukrativní „zboží“ pro lapky. Nájezdy zlodějů na hřbitovy se tak podle zkušeností z předchozích let očekávají v dalších dnech. Neznabohové kradou z hrobů vše, co se následně dá zpeněžit.