Student předmaturitního ročníku, Václav Kašpar, minulý školní rok přerušil své studium na místním gymnáziu, aby si mohl rozšířit obzory a to až za velkou louží v Americe. „Přemýšlel jsem, kam bych mohl jet za studiem angličtiny, jestli do Ameriky, Austrálie, Anglie. Jenže jsem se rozmýšlel na poslední chvíli a všude už bylo plno. Tak nejschůdnější byl rok studia na škole v Americe,“ začíná své vyprávění Václav Kašpar.

Vašek si celý pobyt zprvu pečlivě promyslel a naplánoval všechny detaily. „Koncem srpna jsem už odlítal do New Yorku, kde nás čekalo něco jako třídenní školení o průběhu pobytu, o tom jak se máme chovat a jak řešit různé situace, které mohou nastat,“ popisuje pobyt v New Yorku. Z tohoto velkoměsta se pak po několika dnech Vašek přesunul do Seattlu, který se nachází ve státě Washington na severozápadě Ameriky. Lokální koordinátora ho pak vysadila ve městě Sedro-Woolley, kde měl strávit další rok.

Celé město příchozím Vašek do detailů popsal. Nevynechal popis místního obyvatelstva, okolí, typických staveb nebo stylu života. Nejvíce se pak rozpovídal u popisu a povídání o své rodině a škole. Dlouhé a poutavé povídání bylo přerušováno častými dotazy posluchačů, kterým Vašek ochotně odpovídal. Celá beseda byla doprovázena fotoprojekcí. Roční pobyt v Americe byl pro Vaška jistě nejen přínosem jazykovým.

Veronika Sobíšková