Budou policisté v regionu při vykonávání běžné služby od Nového roku používat elektrické paralyzéry neboli tasery? Podle vedení kolínské policie ne.

„My je k dispozici nemáme a mít nebudeme. Ve starém zákoně o policii byly rozdělené donucovací prostředky – speciální donucovací prostředky a speciální zbraně. A ty byly určeny pouze pro zásahové jednotky. V novele zákona je už vše dohromady. Je tam klauzule, že policista může používat takový donucovací prostředek a takovou zbraň, ke které byl proškolen,“ vysvětlil zástupce ředitele pro uniformovanou policii v Kolíně Dušan Žďárský.

Co to tedy v praxi znamená? Zatím prý nehrozí situace, že by „obyčejní“ policisté nejen na Kolínsku chodili do služby vybaveni elektrickými paralyzéry a využívali je jako donucovací prostředek například při zatýkání.

Jak Taser funguje?

Vypadá jako větší pistole. Uživatel má jen jeden výstřel. Při něm se odmrští čelní plastový kryt a vystřeleny jsou dvě sondy spojené se zařízením izolovaným drátem. Délka dostřelu dosahuje až 6,5 metrů. Vystřelené sondy mají schopnost proniknout až 5 centimetrů tlustou vrstvou oblečení. Člověk je pak zasažen sérií elektrických impulsů, které svým profilem připomínají elektrickou aktivitu, pomocí které mozek ovládá kosterní svalstvo. Člověk není schopen vědomého pohybu a okamžitě upadá na zem.