Ke střetu auta se školačkou došlo po půl deváté ráno. „Přecházela prý mimo přechod a psala textovou zprávu na telefonu. Pak došlo ke střetu,“ popsal událost jeden ze svědků. „Osmiletá dívenka vběhla do vozovky, kde se střetla s osobním motorovým vozidlem Subaru. Požití alkoholu před jízdou bylo u řidiče vyloučeno dechovou zkouškou. Příčiny nehody budou nyní předmětem dalšího šetření,“ uvedla Jana Žďárská z kolínského policejního ředitelství. Sanitka dívku převezla na dětskou chirurgii kolínské nemocnice. Její život není ohrožen, ale zřejmě v nemocnici zůstane pár dnů na pozorování.

Přechody jsou pod dozorem

Včerejšek byl přitom dnem, kdy na bezpečnost školáků dohlíželi nejen rodiče, ale i spou〜sty uniforem. „Na přechodech a v okolí škol hlídkují v tomto týdnu všichni městští strážníci a většina příslušníků Policie České republiky,“ připomněl Karel Pospíšil z Ústředního automotoklubu ČR. Samotné hlídky ale podle jeho slov nestačí. „Situace se může zlepšit jedině za předpokladu, že řidiči, chodci i další účastníci silničního provozu budou k sobě ohleduplní a budou předvídat, co může udělat ten druhý,“ zdůraznil.

Ve středních Čechách sice letos na silnici zemřelo „pouze“ jedno dítě – spolujezdec v havarovaném osobním autě – a ubylo i vážných úrazů, počet nehod s účastí dětí však podle krajského úřadu stoupá. A to i těch, v nichž nejmladší chodci a cyklisté figurují jako viníci. K nápravě mají přispět preventivní akce typu Den s Besipem, která se včera konala ve Vlašimi. „Ale dopravní výchova musí být podstatně komplexnější,“ připomněl Pospíšil, že deset tisíc dětí v kraji každoročně prochází výchovnými programy a dopravními soutěžemi.

Děti mají možnost vyhrát na internetu

K těm se v minulých letech úspěšně připojila internetová soutěž Bezpečně do školy, jejíž čtvrté pokračování odstartovalo úderem včerejší půlnoci. Na adrese www.bezpecne〜do〜sko〜ly.cz mohou žáci základních a studenti středních škol soutěžit do konce září. Na nejúspěšnější účastníky čekají horská kola, digitální fotoaparáty a mobilní telefony – o ty se však ještě budou muset 16. října utkat ve finále, jehož součástí bude nejen další internetová soutěž, ale nemají chybět také praktické testy na dvoře krajského úřadu na pražském Smíchově. „Soutěžící, kteří se účastnili minulých ročníků a pamatují si tehdejší uživatelské jméno a heslo, je mohou využít,“ připomněl včera Martin Kupka z krajského úřadu.