VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistrovství v sekané letos téměř ovládli muži

Týnec n. L. – Sekaná s vajíčkem, klobásou, červenou papričkou, chilipapričkou, rybami anebo třeba v pečeném bramboru. To vše a další zajímavé speciality, samozřejmě v podobě sekané, měla v sobotu večer za úkol ochutnat a posoudit čtyřčlenná porota na mistrovství v pečené sekané.

20.2.2012 4
SDÍLEJ:

No nekousli byste si?Foto: DENÍK/Jana Martinková

Sešlo se na třicet vzorků, u nichž se hodnotila nejen chuť, ale i vzhled. A všechny vypadaly i voněly úplně výtečně. Na první pohled by se zdálo, že si porotci jen náramně pochutnají, ale zkuste po pátém, desátém, patnáctém kousku ještě dostatečně rozlišovat chutě, abyste mohli opravdu spravedlivě posoudit…

„Na vyčištění chuti si vždycky dáme malého panáčka becherovky nebo pivo,“ usmívá se porotce Jan Čtvrtečka. „Chléb,“ doplňuje jediná dáma v čtyřlístku porotců, který samozřejmě netušil, kdo je autorem toho kterého vzorku, ty byly na talířích úhledně srovnané anonymně pouze pod pořadovými čísly. „Jednou jsem se zúčastnil s rybí sekanou a nekompetentní porota mě dala na předposlední místo, že prý nic tak odporného nejedla,“ smál se další z porotců Pavel Novotný.

Milovníci sekané se v Týnci seli už posedmé. Nápad uspořádat mistrovství v sekané vznikl vlastně náhodou. „To je tak, když se u piva pohádají čtyři chlapi, jak má vypadat sekaná,“ vypráví organizátor Jiří Mazurkiewicz.

„Tak jsme si řekli, že se sejdeme, každý něco upečeme a někdo jiný to posoudí. A vyklubala se z toho takováhle akce,“ dodává s tím, že většinou bývá stejně jako letos kolem třiceti vzorků a v minulosti se účastnili i soutěžící ze Švýcarska či Ukrajiny. Letos sice mistrovství nebylo přímo mezinárodní, ale přece jen se sjeli účastníci i ze vzdálenějšího okolí, byť „jen“ zemí českých.

„Jsme rádi, že se nám dostává podpory i od městského úřadu,“ dodává Jiří Mazurkiewicz, který se sám účastní soutěže pravidelně. „Sice si hrozně fandím, ale většinou vymetám místa za dvacátou příčkou,“ směje se a na veselou notu pokračuje. „Každý rok zkoušíme něco jiného, čím bychom porotu otrávili, pardon, zaujali. Letos jsem zkusil sekanou vylepšit žampióny.“

A jak nakonec porota rozhodla?

Na bronzovém třetím místě se umístila Anita Novotná, na druhém místě skončil Antonín Pancmann a na vítěznou zlatou příčku dosáhl Antonín Neuman. Ten si užívá pobytu v Lázních Bohdaneč, kde sdílí dvoulůžkové apartmá s Petrem Hohebergrem. Vítěznou sekanou vytvořili společně. Budou se tedy muset rozdělit o jeden pohár a jednu medaili. Během soutěže se i losovalo. Vepřovou hlavu vyhrál Václav Málek.

Vlastimil Kurek z Krásna prozradil skvělý recept a hlavně nápad, vyzkoušejte i vy

Mezi vzorky sekané si nešlo nevšimnout sekané zapečené v bramboru, která přímo lákala k nakousnutí. Tedy ne že by ostatní nevoněly, nevypadaly a nechutnaly výborně. Se sekanou v bramborech přijel do Týnce soutěžit Vlastimil Kurek z Krásného u Nasavrk. Nápad prý vznikl náhodou před pár lety. I když recept vypadá pracně, není prý na přípravu zas tak časově náročný.

„Nejpracnější je vydloubat brambory,“ říká autor. Sekanou dává do syrových brambor i se slupkou a dělá ji prý pokaždé jinak. Prostě co zrovna padne do ruky. „Ale základ je niva, kvalitní mleté maso, česnek, takže už se nemusí solit, osmažená cibulka, samozřejmě paprika, strouhanka,“ popsal Vlastimil Kurek.

Pak už stačí namačkat, přiklopit a strčit do trouby. Peče se zhruba hodinu dvacet na 160 – 180 stupňů. Dobré je vnitřek, který vydlabete z brambor, nasypat vedle do pekáče, nasákne se a máte výborné kroketky.

Autor: Jana Martinková

20.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 25 000 Kč

Číšníci a servírky Číšníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, Švarcová Martina, tel.: 721 041 342, 8 - 17 hod,, osobně: Čechova 128, Zásmuky 8 - 17 hod., , Možnost zaučení., Možnost prodloužení pracovního poměru., Po dohodě možný i zkrácený úvazek., , Pracovní doba:, čt, pá, so 17 - 1 hod., , Požadavky:, Bezúhonnost.. Pracoviště: Michal švarc - pivnice zásmuky, Čechova, č.p. 128, 281 44 Zásmuky. Informace: Martina Švarcová, +420 721 041 342.

Doprava a logistika - Spolupracovník v logistice(Milčice) 19 000 Kč

Naším klientem je výrobní společnost plastových oken pro stavebnictví, pro kterého hledáme spolehlivé a manuálně zručné kandidáty na pozici spolupracovníka v logistice. Co budete mít na starost: manipulaci s materiálem a komponenty . Přípravu a vyhledávání zboží pro výrobu . Dodržování pracovních postupů a pokynů . Dodržování bezpečnostních pravidel . Sledování kvality . Dodržování cíle logistiky.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: , e-mailem: vaclavvolny@seznam.cz,, telefonicky: pondělí - pátek POUZE DOPOLEDNE - Volný Václav, tel.: 724 552 518., , Požadavky: vyučení a praxe v oboru., , Náplň práce: příprava hotových a minutkových jídel., , Pracovní doba: turnusové služby.. Pracoviště: Václav volný - restaurace vodní svět, Masarykova, č.p. 1041, 280 02 Kolín 2. Informace: Václav Volný, +420 724 552 518.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 15 000 Kč

Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Truhláři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt:, Chrastil Pavel, tel.: 777 944 635,, e-mail: truhlarstvichrastil@seznam.cz,, osobně: pouze po předchozí domluvě - Cerhýnky 135, , Náplň práce:, zakázková výroba nábytku a interiérů., , Pracovní doba:, 7 - 15:30 hod., , Výše mzdy dle dohody.. Pracoviště: Pavel chrastil - provozovna cerhýnky, 280 02 Kolín 2. Informace: Pavel Chrastil, +420 777 944 635.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
11

Očekávejte silniční děs: přichází období oprav

Titulní strana dvacátého pátého čísla týdeníku Kolínský týden.
56

Už jste četli Kolínský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás

V Polabí bude hasičům pomáhat nový kontejner pro zásahy na vodě

Střední Čechy – Na nové záchranné prostředky pro zásahy na vodní hladině se mohou těšit profesionální hasiči z kolínského územního odboru. Uspěli v grantovém programu automobilky TPCA s projektem záchranného lodního kontejneru.

Začalo mezinárodní cvičení Sky Avenger 2018

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Mezinárodní cvičení Sky Avenger 2018 začalo prvními letovými akcemi včera v odpoledních hodinách na 21. základně taktického letectva v Čáslavi.

Klíšťata netrápí lidi ve všech regionech stejně

Střední Čechy – Aktivita klíšťat je nyní na vrcholu – a s tím jsou spojena i rizika vážných onemocnění. K nejrozšířenějším patří klíšťový zánět mozku neboli encefalitida – a ještě frekventovanější Lymeská borrelióza.

Rozšířená realita v žaláři a dobře skrytá marihuana pro Poláky: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT