Sešlo se na třicet vzorků, u nichž se hodnotila nejen chuť, ale i vzhled. A všechny vypadaly i voněly úplně výtečně. Na první pohled by se zdálo, že si porotci jen náramně pochutnají, ale zkuste po pátém, desátém, patnáctém kousku ještě dostatečně rozlišovat chutě, abyste mohli opravdu spravedlivě posoudit…

„Na vyčištění chuti si vždycky dáme malého panáčka becherovky nebo pivo,“ usmívá se porotce Jan Čtvrtečka. „Chléb,“ doplňuje jediná dáma v čtyřlístku porotců, který samozřejmě netušil, kdo je autorem toho kterého vzorku, ty byly na talířích úhledně srovnané anonymně pouze pod pořadovými čísly. „Jednou jsem se zúčastnil s rybí sekanou a nekompetentní porota mě dala na předposlední místo, že prý nic tak odporného nejedla,“ smál se další z porotců Pavel Novotný.

Milovníci sekané se v Týnci seli už posedmé. Nápad uspořádat mistrovství v sekané vznikl vlastně náhodou. „To je tak, když se u piva pohádají čtyři chlapi, jak má vypadat sekaná,“ vypráví organizátor Jiří Mazurkiewicz.

„Tak jsme si řekli, že se sejdeme, každý něco upečeme a někdo jiný to posoudí. A vyklubala se z toho takováhle akce,“ dodává s tím, že většinou bývá stejně jako letos kolem třiceti vzorků a v minulosti se účastnili i soutěžící ze Švýcarska či Ukrajiny. Letos sice mistrovství nebylo přímo mezinárodní, ale přece jen se sjeli účastníci i ze vzdálenějšího okolí, byť „jen“ zemí českých.

„Jsme rádi, že se nám dostává podpory i od městského úřadu,“ dodává Jiří Mazurkiewicz, který se sám účastní soutěže pravidelně. „Sice si hrozně fandím, ale většinou vymetám místa za dvacátou příčkou,“ směje se a na veselou notu pokračuje. „Každý rok zkoušíme něco jiného, čím bychom porotu otrávili, pardon, zaujali. Letos jsem zkusil sekanou vylepšit žampióny.“

A jak nakonec porota rozhodla?

Na bronzovém třetím místě se umístila Anita Novotná, na druhém místě skončil Antonín Pancmann a na vítěznou zlatou příčku dosáhl Antonín Neuman. Ten si užívá pobytu v Lázních Bohdaneč, kde sdílí dvoulůžkové apartmá s Petrem Hohebergrem. Vítěznou sekanou vytvořili společně. Budou se tedy muset rozdělit o jeden pohár a jednu medaili. Během soutěže se i losovalo. Vepřovou hlavu vyhrál Václav Málek.

Vlastimil Kurek z Krásna prozradil skvělý recept a hlavně nápad, vyzkoušejte i vy

Mezi vzorky sekané si nešlo nevšimnout sekané zapečené v bramboru, která přímo lákala k nakousnutí. Tedy ne že by ostatní nevoněly, nevypadaly a nechutnaly výborně. Se sekanou v bramborech přijel do Týnce soutěžit Vlastimil Kurek z Krásného u Nasavrk. Nápad prý vznikl náhodou před pár lety. I když recept vypadá pracně, není prý na přípravu zas tak časově náročný.

„Nejpracnější je vydloubat brambory,“ říká autor. Sekanou dává do syrových brambor i se slupkou a dělá ji prý pokaždé jinak. Prostě co zrovna padne do ruky. „Ale základ je niva, kvalitní mleté maso, česnek, takže už se nemusí solit, osmažená cibulka, samozřejmě paprika, strouhanka,“ popsal Vlastimil Kurek.

Pak už stačí namačkat, přiklopit a strčit do trouby. Peče se zhruba hodinu dvacet na 160 – 180 stupňů. Dobré je vnitřek, který vydlabete z brambor, nasypat vedle do pekáče, nasákne se a máte výborné kroketky.