Navíc se Kolíňáci sešli na Otevřené ulici před Kmochovým Kolínem, která se odehrála jako tradičně pod chrámem sv. Bartoloměje. „Bereme to jako ocenění města našeho projektu, protože na Otevřené ulici bude končit procházka starosty," řekl za organizátory sousedského setkání Filip Šádek. „Oslovili nás s nápadem uspořádat Ulici před Kmochovým Kolínem. Jsme zastánci otevírání prostorů i tradice festivalu, tak jsme byli pro," vysvětlil.

Příchozí tak měli možnost vyslechnout hudbu, ať už cimbálovku, nebo hity 
v podání akordeonisty Michala Karbana, saxofonistky Elišky Holečkové a zpěvačky Hany Svatošové. Pochopitelně nechybělo ani, jak je zvykem, dobré jídlo a pití, ani možnost setkat se s Kolíňáky za příznivého počasí.

Znamená to však, že Kmochův Kolín tak je neoficiálně odstartovaný. Na co se na Kmochově Kolíně těší místostarosta Michael Kašpar? „Pro mě osobně znamená Kmochův Kolín 
v současné době moderní celoměstské multižánrové slavnosti, jejichž stěžejním bodem však stále zůstává dechová hudba. Bohatý doprovodný program a pojetí celého festivalu se více přiblížilo všem věkovým skupinám a na návštěvnosti se to pozitivně odráží. Mým cílem je, aby občané našeho města byli pyšní nejen na odkaz Františka Kmocha, ale i na kvalitu festivalu, který tento odkaz připomíná," řekl.

Stejně jako vloni, i letos na návštěvníky festivalu čekají dvě pódia, odpadnou tedy časové prostoje při výměně orchestrů. „Zajímavou novinkou, byť maličkostí, může být roznáška nápojů sedícím divákům, kteří se tak mohou občerstvit, aniž by opustili svá místa," dodal místostarosta Michael Kašpar.