Například klub turistů v Benešově pořádá mimo jiné akce jak pro své členy, tak i pro veřejnost. „Největší pochod benešovských turistů je dozajista ten, co se uskutečnil minulý víkend, tedy Pochod za povidlovým koláčem. Opět měl velkou účast. Šlo 3326 lidí. Jednalo se o osmatřicátý ročník," uvedl za organizátory Milan Crhák. Ani turisté na Kutnohorsku se nenudí. Jen oddíl pěší turistiky TJ Turista v Kutné Hoře připravuje na 20. dubna pochod s názvem Divoká Šárka. Akce se mohou zúčastnit členové oddílu i veřejnost. Nejde o jedinou akci oddílu. Svou tradici zde mají i další pochody, například každoroční Štěpánská vycházka, která se koná 26. prosince.

Dobrovolníci v sobotu uklízeli například v okolí Polep.
Dobrovolníci uklízeli přírodu, našli i živé morče v krabici

I když se pochody napříč regionem těší veliké oblibě a kluby mají mnohaletou tradici, kovaných členů je většinou několik desítek, jen výjimečně více. Nejvíce turistů je v Kutné Hoře. Zde klub funguje od roku 1893, v současné době má čtyři oddíly a dohromady 200 členů. Klub v Benešově, který vznikl v roce 1919, má aktuálně 85 členů a jeho základna je především tvořená ze starších členů. Klub v Kolíně, který letos slaví 40 let od svého založení, nyní čítá 43 členů. Počet jeho členů hodně kolísá. Nejvíce jich měl v roce 2003, kdy do něj patřilo 102 osob.

Být členem turistického klubu ale neznamená jen pořádání a zúčastňování se tradičních pochodů. Turisté a jejich blízcí si užívají i dalších akcí.

Například ti v Kolíně vyráží na výpravy po Česku i do zahraničí. Za celou éru klubu v Kolíně dosáhli na 32 vrcholů vyšších než 4000 metrů a dalších 55 vysokých přes 3000 metrů. Společně vystoupili na nejvyšší hory 18 evropských států. Kromě toho jezdí pravidelně také na cyklistické výlety a v zimě pořádají lyžařské akce v Tatrách či Alpách.

I benešovští turisté se baví na společných akcích. Skoro každý týden navíc pořádají vycházku. Jen za minulý rok vyrazili na 40 procházek. 

Milan Hoke: Trasy dělají dělníci jako já

Milan Hoke již třicet let vytváří či upravuje značky na turistický stezkách. Zároveň se také podílí na pořádání pochodů v Benešově, jelikož již řadu let je členem, nyní i předsedou, benešovského odboru Klubu českých turistů.Zdroj: Deník / Zdeněk KellnerSíť turistických tras má po celé České republice asi 40 tisíc kilometrů a každý rok přibližně přibude 1500 kilometrů, načež stejná délka cest je zrušená. Při budování tras mohou turisté spolupracovat třeba se staviteli rozhleden. V dnešní době je velký bum výstaveb rozhleden a k nim se občas hodí i turistická trasa, aby lidé věděli kudy mají jít. Stezka ale může vést třeba i k hospůdce či muzeu. Předseda benešovského odboru turistů Milan Hoke se na tvorbě tras podílí. „Já osobně jsem jen dělník, který dostane kbelík a jde po trase malovat značky. Když doporučuji vytvořit novou trasu či jinou dodělat, mám k tomu podrobné mapy 1:10000," popsal Milan Hoke.

Ten již třicet let značí turistické stezky. Při své výpravě nakreslí do mapy podrobně vybranou trasu a následně to zašle k oficiálnímu značkaři, jedinému v České republice. O vytvoření trasy posléze rozhoduje Krajská komise značení českých turistů. Po kladném rozhodnutí se trasa zavede do elektronických map.

Radimští uklízeli v obci i okolí.
Radimští uklidili kolem říčky Výrovky i cyklostezku

Turisté se na trasách orientují po čtyřech barevných značkách. Červené a modré jsou značky dálkové. Žluté a zelené jsou naopak spojky. Když spojka zmizí, hůře se mezi těmi dálkovými turisté orientují. „Při malování značek nosím s sebou batoh a nosič barev. Na nosiči mám tři barvy. Barevnou, bílou pro spodní pruh a hnědou barvu. Také musím mít ředidlo, pilku, štětce, škrabku, drátěný kartáč, hřebíčky, kladivo, šablony, zahradnické nůžky a jiné," řekl Milan Hoke.

Když takový dělník turistických tras přijde k již vyznačené značce, která je potřeba opravit. Značka musí mít vždy jednotné rozměry. Při růstu stromů se ale může rozšířit, takže ji pomocí šablony zúží. Dokreslí případné nedostatky a může jít dál. Značka musí být vidět, takže se i okolí musí uvést do pořádku, aby větve nepřekážely. Obdobným způsobem musí dělník tras postupovat i při vytváření nové značky.

Pochody v regionu

BENEŠOVSKO

  • Cesta za zlatem Kamberk 20. 5. od 9 hodin
  • Pochod Praha Prčice 20. 5. od 11 hodin
  • Benešovské toulky září
  • Pochod s veverkou Čiperkou Vlašim 7. 10. od 10 hodin
  • Sváteční pochod přes Blaníky Krasovice 17. 11.
  • Sejdeme se na Chvojně Benešov 1. 1. 2018 (Trasa je zařazená jako Memoriál Jaromíra Maška)
  • Křížem krážem po kopečkách Čerčany 2. a 3. 12. od 6 hodin

KUTNOHORSKO

  • Pochod kutnohorských havířů Kutná Hora 27. 5. od 8.30 hodin
  • Pochod za malínským křenem 14. 10.
  • Pochod Divoká Šárka 20. 4.
  • Štěpánská vycházka 26. 12.
  • Májový pochod Zruč nad Sázavou 6. 5.
  • Noční pochod Zruč nad Sázavou listopad
  • Novoroční pochod Zruč nad Sázavou 1. 1. 2018

KOLÍNSKO

  • Krajem bitvy u Lipan 27. 5. od 6.30 hodin
  • Kmochova padesátka Kolín 10. 6. od 6 hodin
  • Českobrodská padesátka 7. 10. od 6.30 do 10.30 hodin
  • Vánoční pochod v Kolíně 16. 12. od 8 hodin (Zařazený jako memoriál Z. Uhra, O. Dobiáše a J. Macouna)
Plesovou sezonu ukončila na leteckém bále populární kapela Slza.
Plesovou sezonu ukončila na leteckém bále populární kapela Slza