Rada kraje odsouhlasila finální verzi smlouvy začátkem srpna a pověřila ředitele muzea uzavřením a podpisem smlouvy s termínem do konce srpna. To se ale dosud nestalo.

Smlouva hovoří o pronájmu velké části rozlehlého soukromého domu U Zlaté štiky, posledního neopraveného domu na Karlově náměstí, na 30 let za 50 tisíc korun měsíčně bez DPH. „Jedná se o prostory o výměře 1102 m2 pro další expozice Regionálního muzea v Kolíně," potvrdila mluvčí kraje Michaela Drobná.

Po rekonstrukci, kterou provede soukromý majitel, tak zmizí konečně z historického centra oprýskaná fasáda, v objektu se plánují další expozice muzea. Vzniknou tak, že se prostory propojí se sousedícím Veigertovským domem, jehož rekonstrukce nyní finišuje, muzeum zde bude mít své hlavní sídlo.

ŘEDITEL MUZEA SMLOUVU DOSUD NEPODEPSAL

Ředitel muzea Vladimír Rišlink ale dosud nájemní smlouvu nepodepsal. „Samozřejmě respektuji usnesení rady kraje, nicméně nesouhlasím s tím, aby pod nájemní smlouvou byl pouze můj podpis a nebyl tam podepsaný nikdo za kraj," předeslal ředitel muzea. Podle jeho slov může být pronájem jakožto velký závazek muzea v budoucnu předmětem diskuze. Když se dlouhodobě pronajímaly pozemky pod skanzenem v Kouřimi, podepisoval smlouvu také ředitel a zástupce vedení kraje jakožto zřizovatel muzea. „Od doby, kdy před dvěma lety začala jednání o pronájmu domu U Zlaté štiky, se situace našeho muzea změnila," připomněl Vladimír Rišlink.

Dosud se muzeum vysloveně tísní, nicméně opravy Veigertovského domu se chýlí ke konci a během zmíněných dvou let dostalo muzeum do správy také velký Prokůpkův dům v Kouřimi, pracuje se také na rekonstrukci tvrze v Hradeníně, kde by měl vzniknout mimo jiné i depozitář. „Toho času už tedy pro nás nejsou prostory domu U Zlaté štiky nezbytně nutné. Nechci tím ale říct, že bychom je nedokázali zaplnit, sbírkových předmětů máme mnoho," popsal Vladimír Rišlink.

CO BUDE V DOMĚ VYSTAVENÉ?

A na co se návštěvníci budou moci podívat v této expozici, pokud si muzeum pronajme tento dům?

Na to odpověděla Michaela Drobná, tisková mluvčí Středočeského kraje. „Expozice uměleckého řemesla by prezentovala mimořádně cennou muzejní sbírku artefaktů, dokumentujících proměny uměleckořemeslné tvorby od středověku do 20. století," uvedla.

Vystavené poklady by se dělily na několik kategorií, například historický nábytek a interiérové doplňky, historické oděvy, zbraně, ale třeba také hudební nástroje.

NÁROČNÝ PROJEKT, DLOUHODOBÝ PRONÁJEM

Jak připomněl vlastník domu Jan Dufek, cílem projektu je obnovit a zpřístupnit veřejnosti jednu z nejvýznamnějších památek kolínského náměstí a propojit ji s regionálním muzeem.

Podobně to již udělali například v loutkářském muzeum v Chrudimi a v Telči. „Vzniknou tedy dostatečně velké prostory, kde muzeum vystaví další část z velkého množství exponátů, dosud před veřejností ukrytých v depozitářích. Tento památkově chráněný historický dům se tak otevře a zpřístupní veřejnosti," popsal Jan Dufek.

Podotkl, že zde bude možno spojit jak bohatou historii domu, sahající do samotného vzniku města Kolína, tak i vystavit skryté artefakty z depozitářů. „Myslím, že si to zaslouží jak muzeum, tak tento dům a obyvatelé a návštěvníci města Kolína," dodal.

Podle jeho slov byla smlouva na pronájem odsouhlasena na 30 let kvůli velké finanční náročnosti tohoto projektu. „Například propojení obou domů, které celé financuje má firma, příprava výstavních prostor včetně restaurování vzácných maleb na stěnách," upřesnil Jan Dufek s tím, že akce bude financovaná jak z úvěru, tak nemalou částkou z vlastních zdrojů společnosti.

„Bankovní dům požaduje pro finální schválení úvěru na rekonstrukci podepsanou smlouvu jako záruku realizace projektu a jeho splácení. Dlouhodobost pronájmu vychází z úprav prostor přímo dle zadání muzea," vysvětluje s tím, že takto upravené prostory jsou nevyužitelné pro jiné účely.

Jak podotkl, cena pronájmu byla po dlouhých jednáních dohodnuta na částku 50 tisíc měsíčně. „Za nebytové prostory ve II., III. a IV. nadzemním podlaží, část terasy a dvora o celkové výměře 1102 m2. Tato cena je dle ekonomického rozboru na 70 % ceny obvyklé v Kolíně a ceny, za kterou pronajímá město Kolín podobné prostory," vyjádřil se Jan Dufek.

CO ŘÍKAJÍ REALITNÍ MAKLÉŘI NA NÁJEM?

Zeptali jsme se kolínských realitních makléřů, co říkají na nájem, který vychází 50 tisíc korun na měsíc.

„Výměra 1100 m2 je velice příjemná, někteří majitelé nemovitostí chtějí více za mnohonásobně menší prostory," řekl Lubomír Fleisig, ale připouští, že otázkou zůstává, zda tyto peníze dostanou. „V Kolíně je ale spousta volných prostor, když se to přepočítá na metry čtvereční, tak to je velmi příjemná cena," podotkl. Jenže je tu i druhé hledisko. „Je otázka, jaké tam jsou energetické nároky, jaká je režie domu. Takové náklady je nutné k nájmu připočítat," dodal.

Jiný názor má na věc Václav Kmoch. „Myslím si, že to je unikátní nabídka, to znamená, že se opravdu vyděluje z běžných cen nájmů, protože nájem je na poměry Kolína poměrně dost vysoký," poznamenal. Podle jeho slov jsou v okolí náměstí levnější nájmy. „Dům je navíc v patrech, to prudce snižuje nájem. Kdybyste zjišťoval, kolik je nájem v prodejnách, které jsou přístupné z chodníku do objektu, jsou to částky překvapivě nízké," dodal Václav Kmoch.

SMLOUVA UKLÁDÁ MAJITELI SANKCE

„Ve smlouvě se zavazujeme k jasně stanoveným termínům, které jsou pod značnými sankcemi. Termín předání prostor má být dle předchozích dohod a smlouvy do konce roku 2017. Je proto škoda každého promarněného dne," uvedl Jan Dufek, který přiznal, že jde o exponovaný dům na náměstí, které v současné době bohužel spíše hyzdí. Po rekonstrukci by pak byl naopak jednou z atraktivních dominant.

POMŮŽE DŮM CESTOVNÍMU RUCHU?

„Myslím, že využití domu bude mít vysokou hodnotu pro město Kolín a podporu turistického ruchu. Rozšíření muzejních a výstavních ploch v Kolíně, v takto cenném domě se zajímavou historií, bude dalším atraktivním cílem pro turisty i místní obyvatele," pokračoval Jan Dufek a připomněl, že opravený dům, respektive jeho členitá barokní fasáda, výrazně oživí kolínské náměstí. Projekt byl podle jeho slov jednoznačně doporučen Národním památkovým ústavem, který de facto jiné využití tohoto historicky cenného domu ani nedoporučuje.

DO KMOCHOVA KOLÍNA HOTOVÁ FASÁDA?

Pokud by se s rekonstrukcí domu začalo okamžitě, je podle Jana Dufka reálné na Kmochův Kolín 2017 předvést opravenou fasádu s novými okny.

„Rádi bychom navázali na předcházející, myslím, velmi dobré vztahy s vedením města Kolína a v tomto duchu pokračovali při realizaci i prezentaci tohoto projektu," řekl Jan Dufek.

KDE VÁZNE PODPIS SMLOUVY?

Kolínský starosta a člen budoucího vedení Středočeského kraje za STAN Vít Rakušan řekl, že současnému postupu nyní zcela nerozumí. „Věc byla schválena jednou v srpnu, potom údajně radou kraje ještě jednou, v současné době je pověřen k podpisu ředitel Vladimír Rišlink. To je vše, co o situaci v této chvíli vím," řekl. Více si věc nepřál komentovat. Dodal však, že dnes má s ředitelem kolínského muzea schůzku, kde se bude ptát, proč nepodepsal tuto smlouvu.