Štědrý den je doslova za dveřmi, a tak už ve většině rodin finišují poslední přípravy včetně nákupu surovin na štědrovečerní večeři, kde mají své pevné místo také ryby, nejčastěji tradiční smažený kapr.

Kde ho lze na Kolínsku ještě sehnat a bude jeho cena stejná jako loni? Podle všeho se ceny oproti loňsku příliš nezměnily, i když někteří prodejci o pár korun podražili.

„Ceny jsou v podstatě stejné jako loni, zvedly se maximálně o dvě koruny za kilogram ryby,“ shodují se prodejci.

Na Vánoce je připraven dostatek ryb. Spousta lidí je obstarává společně s dalšími nákupy, takže ráda využije nabídky u stánků na parkovištích před supermarkety. Třeboňského kapra prodávají v Kolíně například v Kauflandu, u Lidlu nebo u Billy v Seifertově ulici. Ceny se liší podle velikosti ryby i místa prodeje. U Lidlu například včera stál kilogram kapra 79 korun, u Kauflandu a Tesca 69,90 Kč.

„Jsou to pěkné ryby, nemusíme mít k večeři desetikilového macka,“ smál se zákazník Libor Bečvář u stánku u kolínského Tesca. „Já jsem si vybral kapra v pohodě a vidím, že v kádích jich ještě plave dost a jsou tak akorát,“ dodal.

Při nákupu ryb musíte ale také někdy počítat s příplatkem za služby tedy za zabití ryby, kuchání, škrábání a uříznutí hlavy. Tyto platby se pohybují v řádu desítek korun. 

Někteří lidé si pro čerstvé ryby jezdí raději přímo k sádkám. Jako třeba Kateřina Machovcová. „Kdybych řekla, že jsem kapra na štědrovečerní večeři koupila u supermarketu, tak by mi to manžel snad ani nejedl,“ smála se. Rodinu vede k upřednostňování nákupu na sádkách větší důvěra v kvalitu a často také větší výběr.

Prodej ryb na sádkách probíhá i v Žehuni, kde prodává Rybářství Chlumec nad Cidlinou. Začali včera a ryby tam bude možné koupit do soboty. Kilogram kapra I. třídy pořídíte za 77 korun, pstruha za 150 korun, štiky za 220 korun, tolstolobika za 50 korun, kapra a amura za 82 korun a lína za 100 korun. O tom, že ryba patří na štědrovečerní stůl, není vůbec pochyb. Na české talíře se ale čím dál častěji kromě kapra dostávají i jiné ryby. Kromě zmíněných jsou to třeba i sumci nebo candáti. Ti ale bývají velmi často brzy vyprodaní.

„Osobně si rád pochutnám na pstruhovi. Mám ho rád po celý rok, tak proč ne na Vánoce,“ řekl například Josef Šimoňák.

„U nás se na Štědrý den dělají klasické řízky, vepřové a kuřecí, a jen tak trochu na přikousnutí rybí filé, které kupují už předem mražené,“ popsala Věra Chladilová. „Na filé jsme přešli už před mnoha lety, když byly ještě děti malé. Když bylo dceři asi tak šest, sedm let, skončili jsme totiž úplně klasicky jako v té písničce na Štědrý den v sedm hodin večer na pohotovosti s kostí v krku. Takže přechod k řízkům byl vlastně z bezpečnostních důvodů,“ smála se.