Co se vlastně pod názvem spolku skrývá? Přibližte nám, co je to ju-jutsu.
Jedná se o tělovýchovně a sportovně zaměřený spolek. Věnujeme se ju-jutsu, a to jak rekreačně, tak i na závodní úrovni. Ju-jutsu je prastaré japonské bojové umění samurajů používané v boji jeden na jednoho i v bitvách. Takový samuraj musel být všestranný, takže ju-jutsu obsahuje údery, kopy, hody i boj na zemi.

Váš otec je známý ekonom, působí v Měšťanském spolku. Jak dlouho v Kolíně působíte vy?
Začínáme čtvrtou sezónu. První rok a půl se náš oddíl věnoval pouze sebeobraně, poté jsme se přeorientovali spíše na závodní formy ju-jutsu. Tuto sezónu jsme změnili tělocvičnu a rozšiřujeme působnost. Učíme teď širší škálu technik. Občanské sdružení jsme však založili teprve asi před půl rokem. Do té doby jsme fungovali pod hlavičkou Fit klubu Kolín.

Kde trénujete?
Naší hlavní tělocvičnou je hala SOŠ a SOU stavební Kolín v Brankovické ulici na Zálabí. Každé úterý a čtvrtek zde máme tréninky pro veřejnost, v pátek a neděli pak uzavřené tréninky pro závodníky. Ale působíme i ve školách. V MŠ Chelčického vedeme kroužek pro předškolní děti Ju-Jutsu pro nejmenší a na 6. ZŠ Ovčárecké máme kroužek sebeobrany, a to jak pro nižší, tak i pro vyšší stupeň.

Co vše vyučujete?
Snažíme se o co nejširší a nejvšestrannější záběr, jak by to v ju-jutsu mělo být. Vyučujeme proto jak sebeobranu, tak fundamentální kořeny tohoto bojového umění a samozřejmě zápasové techniky vhodné pro sportovní boj. Ty jsou asi pro většinu mladých nejzajímavější.

Ruku v ruce s tím jde i fyzická příprava (síla, koordinace, rychlost atd.). Ta je vždy samozřejmě přizpůsobena konkrétní věkové a výkonnostní skupině. Od září nabíráme nové členy. Přijít může každý. Otevřeli jsme pro zájemce hned dvě skupiny. Mládež od 10 do 15 let a skupinu juniorů a dospělých od 16 let výš. Začít chodit se dá kdykoliv v průběhu roku, ale září má samozřejmě tu výhodu, že se s nováčky dělá všechno postupně od začátku.

Organizujete také veřejné akce?
Tento druh činnosti je u nás zatím v plenkách, ale náš klub už úspěšně pořádal dvě sportovní akce a doufáme, že z obou vytvoříme tradici. První byl Vánoční grapplingový turnaj (v boji na zemi) pro členy našeho klubu. Tím druhý byl Striking tournament (turnaj boje v postoji), ve kterém se utkali borci hned tří kolínských klubů. Obě akce se setkaly s kladnými ohlasy, a my v nich tudíž hodláme pokračovat. Do budoucna ještě chystáme rozjet sérii veřejnosti otevřených seminářů sebeobrany.

Jaké máte největší úspěchy?
Největším úspěchem, pokud jde o svěřence, je nepochybně Lukáš Kopecký. Je úřadujícím juniorským mistrem ČR v ju-jutsu fightingu a letos na podzim se toto prvenství chystá obhajovat.
Jinak asi narážíte na moje dvojnásobné tituly mistra republiky a Evropy v ju-jutsu fightingu. Pozoruhodným bylo i kompletní ovládnutí stupňů vítězů našimi zápasníky na Striking tournamentu.

Slovo spolkového předsedy:
Předseda Spolkové rady Aleš Zahajský k činnosti spolku říká: Byl jsem se na jejich zářijové předváděcí akci podívat a bylo to plné pěkně ostrých výpadů. Skvělí obranáři si s útoky na tělo vždy nějak poradili. Na žíněnce to hlasitě žuchalo, ale hoši vždy okamžitě vyskočili. Kolínským závodníkům přeji mnoho sportovních úspěchů a násilníkům v kolínských ulicích vzkazuji, ať se raději střetu se členy tohoto klubu vyhnou.