Film podává svědectví o armádním hokeji v letech 1948 1989, z čehož dost často vychází groteska plná nečekaných objevů.

„Vzniklo asi padesát hodin rozhovorů, možná to někdy ještě sestříháme pro televizi, ale točili jsme to na foťák a třeba Česká televize má tuhle technologii zapovězenou," líčil Jan Novák v zajímavé besedě po projekci.

„Hokej mě vždycky zajímal, někdy od šesti let jsem na něj tady v Kolíně chodil s tátou, navíc mě na tom lákalo, že pokecám s idoly svého mládí," vyprávěl poutavě Novák. Jeho dcera hraje hokej ve Švýcarsku, ale na legendu tuzemského hokeje s tím dojem neudělal.

„Ženská patří k plotně, řekl mi Jan Suchý, jediný tuzemský obránce, který vyhrál kanadské bodování a později si za havárii, kterou zavinil, protože si sedl opilý za volant, odseděl i trest ve vězení," přidal Jan Novák další zajímavou historku.

V debatě pak došlo i na to, že v Praze chodí na hokejovou Slávii i na ruského Lva a v Americe pak na Chicago Black Hawks, čtyři roky už žije stoprocentně v Čechách a své knihy píše anglicky, ale scénáře česky.

Později se debata přesunula do kinobaru, kde se poté hovořilo především o chystaném filmu o bratrech Mašínových podle jeho knihy i o snímku o štábním kapitánu Morávkovi a Třech králích.

Zdeněk Hejduk