Honza Dufek, rybářský průvodce a bezesporu výborný rybář, byl překvapený, že přednášku navštívili i lidé ze vzdálenějších míst a byl rád za hojnou účast.

My jsme Honzovi Dufkovi položili několik otázek o Norsku, kde tráví vždy půl roku, a rybaření.

Jak dlouho se věnujete rybaření? A kdy jste poprvé navštívil Norsko?

Rybaření se věnuji od mala, společně s divokou vodou a vodačení je to můj nejoblíbenější koníček. Vlastně dnes se stalo z koníčka zaměstnání…

Půl roku od března či dubna do září trávíte v Norsku. Kde se cítíte víc doma?

Doma je doma, to je nesporné. Dnes ovšem beru Norsko a život tam jako druhý domov, vracím se rád jak na sever tak i do Kolína…

V Norsku ale je více ryb, krásná příroda a moře…

Co vás na Norsku nejvíce přitahuje? Kromě přírody a moře, které my nemáme.

Jsem rybářským průvodcem a správcem rybářského střediska, takže určitě rybolov na moři a vše co se motá okolo rybaření. Kdo to nepoznal, měl by. V Norsku je opravdu krásně.

Jaký je váš osobní rekord v rybaření? Na co jste nejvíc pyšný?

Specializuji se na lov mořských mníků, můj největší kus měřil 168 cm a vážil třicet kilo.

V knihovně jste hovořil o lovu tresky tmavé. Vaše specializace je však lov mníků. Proč tedy tresky?

Je to jeden z oblíbených způsobů rybaření, tresky tmavé keleři jsou na prutu skvělí bojovníci a jejich lov je pěkný adrenalin.

Hovořili jsme o tom, že jste odborník na lov mořských mníků. Poradíte, jaké jsou nejlepší nástrahy?

Mořský mník žije velice hluboko, lovíme je až dvě stě metrů hluboko. Žije u dna a nejlepší nástrahou je filet z ulovené ryby, nebo přímo menší ryba, kterou ji na mníčí montáži naservírujeme přímo tam, kde bydlí.

Ryby nejen chytáte, děláte také rybářského průvodce a ryby preparujete. Co z těchto činností vás nejvíce baví?

Nejvíc si užívám určitě průvodcování v Norsku a vymýšlení nových nástrah na rybaření.

To je to, co mne na rybaření baví. Je to zábava i práce dohromady.

Chodíte si zachytat občas i tady v Čechách? Nebo vám stačí ta pracovní část rybaření v Norsku?

Za poslední rok jsem toho v Čechách moc nenachytal, ale sem tam si jezdím zachytat dravce, hlavně na Labe. Ale je fakt, že v Norsku si za sezónu zarybařím až až.

Ptát se, zda jíte ryby je asi bezpředmětné. Které máte nejraději?

Ryby doma milujeme, vánoce bez českého kapra nejsou správné Vánoce.

Je škoda, že v českých domácnostech se naše zdravé ryby moc nejí.

Poradil byste čtenářům nějakou zvláštní úpravu ryb, nebo máte raději klasiku?

Rád si upravuji ryby na přírodní způsob, tresky s citronovým pepřem a bramborovou kaší. Kapra zase lehce posypu kořením na ryby a na másle nemá chybu. No a filet z candáta, to je ta pravá harmonie na chuťové pohárky.