"Asi jsem udělal největší chybu svého fotografického života, když jsem nevšímavě přešel kolínský mítink Jiřího Paroubka. Vyfotit první letící vejce, mohl jsem mít fotku všude. „Nevíš, kdo hodil na Paroubka vejce,“ volal mi ten den odpoledne bývalý kolega, dnes působící v redakci jednoho z pražských celostátních deníků.

Se stejnou otázkou za chvíli telefonovala vlastní dcera z dalšího periodika. To už redaktoři tohoto listu uveřejňovali první zprávy na internetu, pak se přiznal Lukáš Botka a republiku zachvátilo vajíčkové šílenství. Lukáš doprovázený kreativcem a kdysi nejmladším divadelním ředitelem v republice Davidem Dvořákem neopomněl v rozhovorech upozornit na projekt Bejbypank a fotit se s divadelním čírem.

Druhý den jsem oba potkal v kolínské restauraci – nad půllitrem a štosem novin se náramně bavili. Když později ohlásili na pátek složení zbraní, v dešti a chladu se v chodbě kolínské radnice mačkalo na třicet fotografů, kameramanů a novinářů. Obzvlášť pro ty z celostátních pražských redakcí muselo být vstávání tak, aby byli v Kolíně v devět ráno, obzvlášť radostné.

Devátá odbila a oni nikde, nakonec to nevydržel Honza, který kdysi v Kolíně organizoval koncerty a dnes plní zprávami bulvár a hrdiny telefonem popohnal. Opravdu bylo úsměvné pozorovat, jak média fungují, nedělní televizní publicistické pořady se vajíčky zaobírala téměř shodně.

Pointu pro Kolíňáky pak nasadil sám Paroubek, když v rozhovoru ve čtvrtečním magazínu celostátního deníku prohlásil: „Já si nemyslím, že by ODS byla tak hloupá, že by měla účtenku na dva marťanské obleky, to určitě zařídili jinak.“ Kdo v Kolíně alespoň trošku žije veřejně, ví, že oni Marťani, kteří zesměšňovali další Paroubkův mítink, se v rámci Kašparova Mimoriálu objevili v Kolíně už v roce 2002 – udivovali tenkrát i fotbalové příznivce a když se objevili v čele průvodu, nepozorný taxikář dokonce havaroval.

V čase, kdy píši tyto řádky, nevím, jestli vajíčka nějak volby ovlivnila. O nás všech, fungování médií i myšlení politiků však napověděla hodně,"

Zdeněk Hejduk