V původním projektu nebylo podle slov starosty Víta Rakušana úplně jasné, jaké náklady mají jít za Středočeským krajem a jaké za městem Kolín.

Pro fandy fotbalu: Start Kolína: Tři góly, dvě červené, dvě penalty

„Teď se to snažíme dořešit tak, aby od května, nejdéle pak od letní sezóny, skutečně informační centrum mohlo v nových reprezentativních prostorách fungovat," říká starosta s tím, že je to něco, co Kolín potřebuje. „Informační centrum patří do středu města. I po diskuzích na sociálních sítích, zda je vhodné mít městské infocentrum v krajské budově. Mít informační centrum v muzeu, kam jistě návštěvníci a turisté budou chodit, je nadmíru logické nezávisle na tom, co kdo zřizuje," soudí Vít Rakušan.

Součástí je i konferenční sál

Ve Veigertovském domě je kromě výstavních prostor, depozitáře a zázemí pro muzeum také například konferenční sál. „Dokážeme si představit úzkou spolupráci města v rámci podnikatelského inkubátoru," předesílá starosta.

Malá část infocentra zůstane i na svém dnešním místě, tedy v ulici Na Hradbách v objektu synagogy. Tato část bude podle starosty primárně zaměřená na židovské dějiny Kolína.

„Pracuje se na reprezentativním materiálu, který by měl právě toto téma představit. Chceme ho například předat izraelským cestovním kancelářím. Doufáme, že právě tento směr rozvoje cestovního ruchu má v Kolíně budoucnost," uvedl Vít Rakušan. Informační centrum u synagogy by tedy mělo být jakousi uvítací bránou pro návštěvníky, kteří budou do Kolína mířit právě za jeho židovskými dějinami.

Mohlo by vás zajímat: Provizorní kruháky zmizí, nahradí je trvalé stavby