„Mně v té době bylo šest let, hlídala mě babička a sledoval jsem v televizi něco, čemu jsem úplně nerozuměl,“ řekl v úvodu své řeči starosta, který poté vyzdvihl význam oněch dnů. Ján Halama zase přidal smutný osobní příběh člověka v současné době, moderátor Navrátil svůj pocit z toho, jak ze dne na den přestali ve škole používat oslovení soudružka učitelka a přešli na paní.

Poté starosta města i jeho zástupci Iveta Mikšíková a Michal Najbr v doprovodu tajemnice Dagmar Soukupové položili květiny k fotografii Václava Havla u radnice a zapálili svíčky, ty pak v průběhu celého večera přidávali další občané včetně vedení odboru školství, kultury a sportu městského úřadu, které celý program zorganizovalo.

Z vystoupení kapel Echt! a Hudba Praha Band v kolínském Městském společenském domě.
Kapely Echt! a Hudba Praha Band slavily svobodu den předem

Jeho hlavní hvězdou se stala kapela Tichá dohoda s kytaristou a výhradním autorem repertoáru Danem Šustrem a zpěvačkou Zuzanou „Winter“ Vintrovou, která zavzpomínala jak na starý repertoár třeba s písničkou Kotva a kříž, tak zahrála skladby z novinkového alba Hlasitá revoluce.

Před ní výhradně tuzemský repertoár zahrál Kolínský Big Band se zpěváky Petrem Konývkou, Johankou Jeřábkovou a Alžbětou Sosnovcou, po ní pak ty, kteří ještě vydrželi, roztančilo nejen rokenroly rovněž kolínské Kronos Kombo.

Stejně jako v celé republice i v Kolíně zazněly zvony, tady samozřejmě z chrámu svatého Bartoloměje a na velkoplošné obrazovce byly promítnuty medailonky šesti pamětníků na revoluci a pozdější politický kvas, a to Jiřího Buřiče, Boba Neumanna, Pavla Kaplana, Josefa Maliny, Miloše Kima Houdka a Soni Antošové.

Ilustrační foto.
Atmosféru listopadu 1989 přibližují historici i děti, které ji nezažily