Boj s vodou je pro region velmi aktuální. V posledních letech Pošembeří opakovaně postihly mohutné srážky přinášející povodně, vysvětlil krajský radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Ivo Šanc (STAN). „Nejsilněji zasáhla velká voda povodí Šembery v roce 2013, kdy způsobila rozsáhlé škody na majetku. Ohroženo je také povodí potoka Výmoly, levostranného přítoku Labe, který odvodňuje středovýchodní část okresu Praha-východ,“ konstatoval s tím, že ochranná opatření jsou skutečně na místě.

Studie týkající se celkem 24 obcí přijde na 6,9 milionu korun, přičemž přes 5,6 milionu se českobrodské radnici podařilo získat z evropských fondů. Zbytek doplatí z vlastní kasy a z příspěvků okolních obcí; vítanou pomocí jsou i čerstvě schválené peníze od kraje. Chystaný dokument podle Šancových slov plně zapadá do koncepce ochrany před povodněmi, s níž vedení kraje přišlo. Ani příspěvek na jeho pořízení není ojedinělý. Letos již hejtmanství řešilo financování studií odtokových poměrů v povodí řeky Berounky a Výrovky a podílí se na zaplacení obdobných prací i pro povodí Sázavy.

Samotné hlasování radních ovšem ještě peníze do Českého Brodu nenasměruje. Dorazit by měly až počátkem příštího roku. Udělení dotace totiž ještě musí schválit krajští zastupitelé, jejichž nejbližší zasedání je plánováno na 5. prosinec.

Lesopark v Pečkách.
Pečečtí znají prvotní návrh revitalizace
FC Plavečák - PV za 20 (5:5).
Borky liga: Chlaston Villa předvedla neuvěřitelný obrat