Hlasování veřejnosti odborné porotě pomůže rozhodnout, jaké projekty si letos mezi sebe rozdělí grantové peníze. "Celkem přišlo na podporu projektů 6 366 hlasů. Děkujeme, že jste nás ve výběru nenechali samotné," říká říká koordinátorka společensky odpovědných aktivit automobilky TPCA Monika Koťarová.

Nyní dá automobilka dohromady hlas lidu a odborné poroty, rozhodnuto by mělo být již v polovině tohoto měsíce. Slavnostní předávání šeků se pak uskuteční začátkem června.

A kdo si v hlasování veřejnosti vedl nejlépe, a tudíž má velké plus u odborné poroty? Nejvíce hlasů (celkem 1124) získal záměr kolínských rybářů vrátit do Labe populaci mníka jednovousého, tedy ryby, která se vyskytuje v nejkvalitnějších vodách národních parků (třeba na Šumavě) a dříve Labe a Cidlinu obývala.

Nad tisíc hlasů (druhé místo v hlasování veřejnosti) se dostal plán kutnohorských skautů, kteří společně s dalšími pěti neziskovými organizacemi čistí lokalitu zeleně zvanou Sklenářův dolík a následně zde chtějí vybudovat zpevněné cesty, odpočinková místa a naučnou stezku. Celkem pro tento projekt hlasovalo 1008 lidí)

Třetí příčku (533 hlasů) získal u veřejnosti záměr kolínských patriotů udělat ucelenou výstavu zaměřenou na proměny Kolína v čase. Pro potěchu místních obyvatel a pamětníků, ale i návštěvníků a partnerů města chystají pak vydat knihu, která poslouží jako historický a estetický doklad pro další generace.

Čtvrté a páté místo obsadil sport. Konkrétně kolínští Sokolové (521 hlasů), kteří chtějí pořídit sportovní nářadí a náčiní, jež je potřebné k udržení kvality a široké nabídky sportovních aktivit, a kolínští Kozlové (506 hlasů), kteří chtějí koupit na zimní stadion novou časomíru.