Svého času moderní, vybavený, nápaditý a v krásném prostředí zasazený areál úvalského koupaliště patřil dlouhou dobu k vyhlášeným místům pro odpočinek a zábavu pro místní obyvatele i lidi z širokého okolí včetně Prahy. Říkalo se mu dokonce Úvalské Hradčany. Koupaliště otevřelo před 75 lety, prošlo jím několik generací.

Nyní je dva roky uzavřené kvůli havarijnímu stavu. Důvod? Jak jinak než peníze. Ale jak s koupalištěm dál naložit? Uzavřít? Přebudovat na něco jiného? Obnovit jej? Čekat, až se najde investor? Částka potřebná na znovuotevření koupaliště se pohybuje kolem 30 milionů korun.

Během léta vznikla v Úvalech iniciativa obyvatel, kteří se sdružili pod názvem Zachraňme koupaliště. Že je jejich cílem koupaliště zachovat, asi není třeba zdůrazňovat. „Naší snahou je přesvědčit Úvaláky, aby přišli 7. a 8. října k referendu a volili ano koupališti," říká Jana Kytlicová z občanské iniciativy Zachraňme koupaliště.

Lidé z této aktivity už zorganizovali fotosoutěž Zaostřeno na úvalské koupaliště a na tuto sobotu chystají Babí léto na úvalském koupališti, aneb „rozmarný" odpoledne.

„Chtěli bychom na téma rozhodování o osudu koupaliště upozornit co nejvíce lidí, a tak jako skupina dobrovolníků připravujeme tento nepolitický sportovně-zábavný happening," vysvětluje Jana Kytlicová. Na akci bude možné nejen zhlédnout snímky z fotosoutěže, ale připravený je i program na celé odpoledne – hudba, tanec a tradičních i netradiční soutěžní disciplíny pro malé i velké. Třeba slalom s deštníkem a kočárkem, hod na vodníka, běh mezi plovacími koly, skládání papírové lodičky, přenášení vody atd.
Připravena je módní přehlídka zdejších ochotníků, soutěž o nejkrásnější vodní vílu či ouvalského vodníka.

Startuje se ve 13 hodin, jak jinak než na koupališti v Horově ulici.