Na střechu v areálu automobilky bylo zapotřebí dostat těžkou klimatizační jednotku. „Po zvážení všech možných variant se jako nejvhodnější ukázalo využití velkotonážního vrtulníku. Takový vlastní firma ze Slovenska, která má s obdobnými pracemi dlouholeté zkušenosti, neboť letecká přeprava těžkých těles do jinak velmi špatně přístupných míst je její hlavní specializací,“ řekla Tereza Fliegerová.

Automobilka TPCA v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry.
Kolínská TPCA obnovila výrobu automobilů

K přemístění klimatizace tak posloužil ruský vrtulník Mi-8T, který dokáže přepravovat náklad na podvěsném zařízení o celkové hmotnosti až tři tisíce kilogramů, slouží tak v podstatě jako létající jeřáb. „Téměř sedmitunová helikoptéra s tříčlennou posádkou je mohutný stroj, který měří od čelní části trupu ke středu vyrovnávacího rotoru přes 18 metrů,“ řekla mluvčí hasičů.

Náklaďák se srazil s osobním autem. Zraněného člověka museli vyprostit hasiči.
Náklaďák se srazil s osobním autem. Zraněného člověka museli vyprostit hasiči

Při celé operaci museli uzavřít silnici vedle areálu automobilky; právě tam vrtulník dosedal a i z ní zvedal klimatizační jednotku. „ Asistence jednotky spočívala nejen v uzavírce silnice, ale hasiči po celou dobu situaci také bedlivě monitorovali. Vše však proběhlo v pořádku podle plánu a umístění klimatizace se podařilo bez nutnosti zásahu jednotky. Hasiči se tak mohli vrátit na svou základnu,“ dodala Tereza Fliegerová.