Vše vypuklo před desátou hodinou ranní, kdy průvod kuchařů na Karlovo náměstí přivedla Městská hudba Františka Kmocha a mažoretky d’Angelo a Bohemia, v jeho čele nesli mistři kuchaři ze Svazu československých kuchařů v Praze sošku svého patrona, svatého Vavřince.
Za zvuků zvonů svatého Bartoloměje a zpěvu členů chrámového sboru Sonus celé akci později požehnal farář Libor Bulín.Poté se pokřtila kniha Nejlepší restaurace a Nejlepší hotely Středočeského kraje. Po přípitku a projevech byly oficiality vyčerpány a na stovky lidí, které náměstím prošly, už čekala jen zábava.
Na pódiu se vystřídali pěvecký sbor Sonus, místní pánská taneční skupina Rasputin, harmonikáři Renata a Josef Pospíšilovi, extravagantní módní přehlídka studentek Střední školy oděvního a grafického designu v Lysé nad Labem, Táborští pouličníci i na samý závěr Kamil Emanuel Gott.
Před pódiem chvíli koncertovala Městská hudba Františka Kmocha, na něm vařil Ital v kuchyni alias Emanuel Ridi, který se se zájemci ochotně fotil a rozdával číšníkům autogramy, návštěvníci znalí televizního vaření hlásili, že zahlédli Kluky v akci i Kuchařskou pohotovost, všichni sledovali několik soutěží zručnosti, třeba v krájení cibule, na závěr sevyhlašovali nejlepší v oboru i ti, kteří na náměstí přinesli nejchutnější a nejatraktivnější buchtu.
Celou akci původně pod názvem Gastro Fest, na poslední chvíli přejmenovanou na Gastrofestival.Dá se očekávat, že se kuchaři v Kolíně nesešli naposledy.Tečku za celodenní akci udělal raut pro zúčastněné na náměstí, který nakonec dojídali všichni, kdo vydrželi až do konce.
Zdeněk Hejduk