„Prvním ze čtyř pilířů našeho TechCentra je jeho využití v běžné výuce – jako fyzikální laboratoř, kterou bychom rádi dále rozšiřovali, při pracovní činnosti a informatice, kde budeme navazovat na počítačovou grafiku. Druhým pilířem je využití centra družinou a zájmovými kroužky ve školním klubu, třetím nabídka jeho využívání pro mateřské a ostatní základní školy. Čtvrtým pilířem je naše snaha centrum do budoucna otevřít i pro zájmovou činnost veřejnost," shrnul ředitel školy Lukáš Kačer s tím, že důležitým aspektem je propojení různých vzdělávacích stupňů, což je provázání na střední průmyslovou školu a zmíněná nabídka pro ostatní školy.

Centrum vzniklo za podpory grantového programu TPCA pro Kolínsko. Společně s projektem vzniku učebny průmyslového designu na Střední průmyslové škole strojírenské v Kolíně, kde technické vzdělávání žáků pokračuje, automobilka podpořila projekt částkou 700 tisíc korun. „Město přidalo zhruba 460 tisíc na úpravy objektu," dodal kolínský místostarosta Michael Kašpar.

„Jsme rádi, že technické centrum bude sloužit i dalším školám a nejen v Kolíně a také tomu, že jsme jako město, základní škola, průmyslová škola, jíž nejsme zřizovatelem, a firma TPCA našli společnou řeč," řekl Michael Kašpar.

Mezi řadou hostů slavnostního otevírání přišel novému centru popřát i ředitel průmyslové školy Jaromír Kratochvíl, který nezapomněl poděkovat vyučujícímu Františku Obešlovi, jenž se na přípravě projektu podílel.

Znovu TechCentrum při této příležitosti navštívil i výkonný viceprezident TPCA Javier Varela. „Nejsem zde poprvé, před několika týdny jsme zde s TPCA týmem pomáhali centrum dokončovat, malovali jsme zdi, zelený nátěr brány je také naše dílo," usmíval se. „Moc jsme si to užili, jsme rádi, že jsme mohli pomoci i vlastníma rukama, že pomoc není jen o penězích," řekl Javier Varela.

„Technika a technické vzdělávání je jedním ze základů průmyslu, proto jsme velmi rádi, že se ve svém volném čase věnujete činnostem, které pomáhají růstu české ekonomiky," řekl na adresu všech, kteří se na vzniku TechCentra podíleli.

„Česká republika má dlouhou tradici v technice, v technickém vzdělávání, průmyslu. Jsme rádi, že společně podporujeme tuto tradici a pomůžeme ji nadále rozvíjet. Velmi se mi líbí myšlenka, že nenutíte děti učit se technické věci, ale snažíte se učit se je skrz zábavu. Věříme, že za nějakou dobu uvidíme výsledky této činnosti v tom, že budeme mít více technicky vzdělaných odborníků nejen pro naši společnost, ale pro celý český průmysl," dodal Javier Varela.

V novém centru jsou tři typy stavebnic. „Najdete tam tradiční českou stavebnici Merkur, kterou si určitě pamatujeme z dětství, tradiční stavebnici Vista a novou stavebnici Roto z Vysočiny," popsal František Obešlo vybavení centra, jehož provoz má na starosti vyučující Jana Müllerová.

V době slavnostního otevření už v centru běžel technický kroužek, kde se pravidelně schází kolem 30 dětí. Příchozí si tak prohlédli výsledky práce šikovných rukou dětí od těch nejmenších prvňáčků až po deváťáky – stabilní, pohyblivé i robotické modely.

Žáci 6. základní školy si pro otvírání TechCenta připravili i krátký kulturní program, pěvecký sbor zazpíval i písničku složenou speciálně pro tuto příležitost.

„Nyní nás možná čeká ještě náročnější úkol. Když bych to přirovnal k automobilu, tak v tuto chvíli jsme auto navrhli a sestavili a teď ho musíme nastartovat a rozjet tím správným směrem. Doufám, že se nám to podaří," zakončil ředitel Lukáš Kačer.