Eva Samková se při této příležitosti setkala se zaměstnanci automobilky, ochotně podepisovala fotky, helmy i snowboardy, odpovídala na spoustu dotazů a na vyfocení s mladou pohlednou úspěšnou sportovkyní se stála doslova fronta.

Eva Samková v automobilce TPCA

Předání nového vozu se připravovalo dlouho dopředu. „Moc jsem se na to těšila, v té době jsem neměla auto a zvažovala, že si budu muset koupit, protože jsem ho dost potřebovala. A Aygo, tedy potvrzení toho, že jej dostanu, jsem dostala na Štědrý den, skutečně 24. prosince, takže opravdu vánoční dárek," popsala Eva Samková. Poprvé jsem Aygo viděla na autosalonu v Ženevě, tam jsem s ním samozřejmě jezdit nemohla, ale teď začnu, je tu léto, auto má sklápěcí střechu, paráda," těší se zlatá olympionička, jejíž přezdívkou je podle oficiálních zdrojů krůta.

Skutečně tomu tak je?
Je, taky. Ale teď už se moc nepoužívá. Krůtu jsem měla tak v šestnácti. Přezdívek mám víc – samčíz, samčíza – všechny si je zapisuji. Každý mi říká jinak, podle toho, jestli jsou to kámoši ze snowboardu, nebo ze školy.

Jak funguje během léta vaše příprava?
Jsem po úrazu, po zlomenině kotníku, takže velká část přípravy je rehabilitace nebo cvičení s fyzioterapeutkou, regenerace ve vířivce apod. Přibyla teď posilovna a kolo. Do toho se snažíme začlenit gymnastiku. Běhání mám zatím zakázané.

Máte nějaký oblíbený areál?
Jsem z Krkonoš, takže ráda jezdím u nás, asi nejlépe na Medvědíně. Ostatní je na mě dost prudké. Mám docela ráda i začátečnické svahy, potřebuji svah hlavně široký a mírný jako třeba na Jankáči u Vrchlabí. Ve světě, dá se říct, když je to na ledovci, všechny svahy jsou široké, to je dobré. Co mě úplně nadchlo, byl Lienz – začátek prudký a pak obrovské, široké, mírné.

Věnujete se i jiným sportům?
Je to pořád něco. I letní trénink – posilovna, kolo, běhání. Měla bych začít plavat. Jezdím hodně na koni, trochu skatinguji, jezdím surfovat, teď naposledy na Bali. Surfování se mi zdá mnohem těžší než snowboarding. Rodiče mě stále vedli k nějakému sportu, lezli jsme po skalách, prostě abych neseděla doma.

Takže třeba i bicí?
Na bicí jsem vždycky jen chtěla hrát, ale nikdy jsem se k tomu nedostala, proto jsem si vybrala saxofon. Ale už čtyři roky jsem na něj nehrála. Raději relaxuji na koních

Kam se chystáte na dovolenu?
Na dovolenou pojedu asi do Gruzie. Chodit po horách. Jedeme jen dva, takže klidně novým Aygem.

A máte vyzkoušené, jestli se vám do něj vejde prkno?
Nemám to vyzkoušené, zkoušeli jsme to nějak vrchem, že koukalo ze střechy (smích). Ale autíčko je nejlepší do města a těším se, že s ním budu jezdit na koupálko.

Máte ho už krásně umělecky vyzdobené…
Ano, jsem tam vymalovaná já a za mnou vlk na snowboardu, kytičky… Je to kresba od mojí kamarádky, která mi navrhovala helmu na olympiádu, takže mi navrhla i krásnou akvarelovou kresbu na auto. Je taková rozpitá, neurčitá, moc se mi líbí.

Eva Samková v automobilce TPCA

Máte nějaký vztah ke Kolínsku?
Ke Kolínsku jsem doteď žádný vztah neměla. Autíčko z TPCA je první vazbou. Jsem z Královéhradeckého kraje, takže se pohybuji u nás v okolí Vrchlabí nebo v Praze, kde mám zbytek týmu i tam částečně bydlím. Ani jsem snad na Kolínsku nikdy nebyla. Ale jeden vztah vlastně mám! Odmalička! Pohádku Potkali se u Kolína, tu jsem milovala.

A teď v dospělosti? Živíte se pouze sportem?
Poslední dva roky se už živím jen sportem, rodiče už mě naštěstí pro ně nepodporují. K tomu studuji, ale nemám zatím jiné velké náklady, nekupuji dům apod. Takže všechno, co vydělám, investuji zpátky do ježdění.

Jaká je pro vás další sportovní výzva?
Já to takhle dané asi nemám – mety a výzvy. Ježdění mě baví a k tomu se vždycky něco povede. To vidím jako ideální cestu. Ale kdybych měla mluvit o nadcházející sezóně, tak je to mistrovství světa, to jsem nevyhrála. A pak asi X Games, ty jsem taky nevyhrála. Ale nejlepší z výsledků, jaký pro mě může být, je jezdit dlouhodobě dobře. Ne vyhrát jeden závod a pak půl roku nic. Taky bych ten sport ráda někam posunula.

Podporujete dětské kempy?
Dětský kemp na snowboard teď není žádný. Měli jsme ho dvě, tři sezóny za sebou, jenže o sedmi dětech. Nikdo o tom vlastně nevěděl. Ale teď věřím, že by se to mohlo rozjet. Plánujeme větší akci, aby se snowboard začal rozvíjet tak, jak to má třeba svaz lyžařů. Zkrátka klub v každých horách, aby byly pravidelné závody atd.

Eva Samková v automobilce TPCA

Troufla byste si i na závody na lyžích?
Jako malá jsem závodila, až v šesti letech jsem začala na snowboardu. S lyžemi jsem skončila, protože mi to moc nešlo, ani mě to moc nebavilo a hlavně se brzy vstávalo. Teď už bych si na závody asi netroufla. Pět let jsem non stop na snowboardu, takže už si na lyžích nejsem tak jistá.

Na snowboardu to Evě Samkové ovšem nadále půjde jedna radost. Možná dokonce ještě o trochu lépe. Z kolínské automobilky si totiž kromě nového Ayga s vlastním monogramem na kapotě odvezla i osobní dárek od jedné z tlumočnic. Japonský talisman, který pomáhá k vítězstvím.