Různými vyšetřeními lékaři diagnostikovali levostrannou hemiparézu, což znamená, že má potíže s ovládáním levé nožičky a stejně tak ho neposlouchá ani levá ručička.

Dnes dvouletý Kubík s maminkou cvičí Vojtovu metodu a své neposlušné končetiny pečlivě protahuje.

Jedinou možnou pomocí pro malého Kubu je speciální centrum na Slovensku. Jedině lázně v Piešťanech jsou nadějí pro celou Kubíkovu rodinu. Aby však nasbírali finance na léčbu, která je velmi nákladná, požádali o pomoc širokou veřejnost.

„Lidé se ozývají a na sběrná místa nosí pytle s víčky," prozradila maminka malého Kubíka Pavlína Boumová. Podle jejích slov dokonce na článek, který vyšel nejen na Kolínsku, také v Příbramském deníku reagovala Alena Dražanová z Rožmitálu pod Třemšínem.

„Poslala dopis, kde píše, že chce v obci uspořádat sbírku," začala vyprávět Kubíkova maminka. Alena Dražanová je prý dlouholetou členkou sboru dobrovolných hasičů a ráda by ke sbírce oslavila právě je. Hovořit o sbírce měli dobrovolní hasiči na své schůzi. „Je to však čtrnáct dní a znovu už se neozvala," posteskla si Pavlína Boumová.

Alena Dražanová však není jediná, kdo na sbírku reagoval. „Ozvala se nám také paní od Kostelce nad Černými lesy, bylo jí asi čtyřiaosmedsát let," vyprávěla s obdivem Kubíkova maminka. Nějací lidé z Kolína, jejichž jméno bohužel Pavlína Boumová zapomněla, prý dvě igelitky víček dopravili přímo k nim domů.

„Víčka pro Kubíka sbírají děti ze 4. základní školy v Kolíně," prozradila s úsměvem Pavlína Boumová. Vzápětí dodává, že si jí ozvala také Ivana Výborná, ředitelka mateřinky v Čáslavi. I ona nabídla pomoc formou sbírky pet víček.

Na facebookových stránkách věnovaných Kubíčkovi se navíc ozvala Tereza Lahodová s tím, že se svojí třídou budou ve škole také sbírat víčka. O kterou školu však jde, to mladá slečna nepřipsala. Další školou, které není osud malého chlapce lhostejný, je malínská Základní škola v Kutné Hoře. I tady budou děti sbírat plastová víčka, aby pomohly Kubíkovi.

S pomocí přišli také zaměstnanci jedné z firem v Havlíčkově ulici v Kolíně. Radka Francová, jedna ze zaměstnankyň, požádala truhláře o výrobu kasičky. Ta teď stojí na vrátnici a lidé do ní mohou přispívat finančně. „Naše směna tam dala korunky hned," informovala Radka Francová na facebookové stránce věnované Kubíčkovi.

Nejde však o jediné finanční dary, které kdo Kubíkovi poskytl. „Peníze na účtě přibývají," pochlubila se s úsměvem Pavlína Boumová.

S nabídkou pomoci přišel také Zdeněk Hejduk, ředitel Městského společenského domu v Kolíně. Nabídl prostory MSD jako další sběrné místo v Kolíně a naznačil, že i on sám bude pet víčka sbírat.

Stejně tak se snaží pomoci naše redakce. „Jde to pomalu," říkala jsem Kubíkově mamince. Odpověděla konejšivě: „To nevadí, každé víčko pomáhá."

A kolik je již nasbíraných víček? „Ještě jsme to nevážili," přiznala Kubíkova maminka. Manžel ji prý už nabádal k tomu, aby veškeré nasbírané pytle zvážila. „Pytle ale máme na spoustě míst. Některé u tchána, jiné u švagra," vysvětlila situaci.

Navíc prý ze svozových míst nejsou přivezené všechny nasbírané pytle.

Víček je sice na první pohled již docela dost, odvážet se však do výkupu ještě zdaleka nebudou. „Na to je ještě brzy," odpověděla na tuto otázku Pavlína Boumová. Podle ní se víčka budou odvážet, až zaplní auto, které uveze až sedm a půl tuny. Sbírka tedy rozhodně není u konce.

Jaká víčka můžete sbírat?

- Klasická víčka od pet láhví materiál HDPE nabo PE-HD, případně číslo 2 v trojúhelníku.

- víčka označená PP nebo číslem 5 v trojúhelníku (musí se však dávat zvlášť s ostatními PP)

- víčka označená HDPE nebo PE-HD nebo s 2 v trojúhelník (dávet k víčkům od pet láhví)

- víčka označneá PP nebo číslem 5 (například víčka od kávy)

- víčka od kegů označeno PS nebo číslem 6 v trojúhelníku. Dávat však zvlášť s ostatními PS

- víčka od aviváže označená PP nebo pětkou v trojúhelníku. Dávat k ostatním PP

- víčka od láhve s PB

- obal od kindervajíčka dávat s obaly PP, hračky nich však dávat úplně zvlášť

- obaly od žvýkaček. Jde o HD-PE, je však neznytné odstranit etiketu

- odměrka od sunaru z materiálu, stranou s víčky PP nebo pětku v trojúhelníku

víčka od šlehačky

NESBÍRAT

- kov, hračky, ložiska matičky, šroubky, kameny, dráty, pastelky, fixy, mince…

- víčka od hořčic a kečupů

- víčka od deodorantů

- víčka od jupíků

- víčka z několika plastů