ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Návštěvy bude regulovat pracovník vrátnice, nevpustí nikoho, kdo neprojde vstupním zdravotním filtrem v podobě měření teploty. V jednu chvíli budou smět do domova maximálně čtyři lidé a nejdéle na půl hodiny. Ke každému obyvateli domova se bude pouštět jen jeden člověk. Samozřejmostí jsou roušky, dezinfekce, ale také návleky na boty a příchozí dostanou u vstupu i ochranný oblek.

Návštěvu je třeba předem telefonicky objednat. Na pokoji smí být v jeden okamžik jen jeden návštěvník, proto domov nabádá, aby návštěvy využívaly hlavně prostory mimo pokoj, samozřejmě pokud není obyvatel domova imobilní. Rodina zatím také nemůže do domova přinášet žádné balíčky, výjimkou je jen balená voda, kterou na vrátnici vydezinfikují a druhý den předají.

Andrea Faltysová, ředitelka Domova pro seniory v Mlékovicích.
Ráda vidí, že je o naše matky a otce výborně postaráno i v této složité době

„Společné akce seniorů jsou prozatím omezeny na setkání maximálně pěti osob,“ řekla ředitelka Nováková. Klienti mohou takto společně trénovat paměť, hrát společenské hry, provádět rehabilitační cvičení. „Nyní se spíše zaměřujeme na individuální aktivizace, a to zejména u imobilních klientů. Velké oblibě se těší předčítání a trénování paměti pomocí speciálního interaktivního stolku s integrovaným tabletem,“ dodala ředitelka.

První větší akce se uskutečnila v pátek, kdy obyvatelé domova mohli na velkém plátně sledovat přenos z virtuálního zápasu, který pro seniory připravili kolínští hokejisté. „Aktivizační činnosti jsou u našich klientů velmi žádané a všichni se již těší na populární středeční kavárničky, přednášky, sportovní cvičení, hudební vystoupení, ruční práce, trénování paměti a vaření. Klienti našeho domova zvládli nelehké období s nebývalou pokorou a lehkostí. Sami jsme byli často překvapeni, jak senioři dokáží klidně a s pochopením snášet dlouhé odloučení od rodiny,“ popsala Ivana Nováková.

Návštěvy pokud možno na zahradě 

Měření teploty před vstupem do domova, roušky, dezinfekce a pokud možno využívat k návštěvám třeba zahradu nebo vnitřní nádvoří platí také pro Domov pro seniory Anna v Českém Brodě. Vpouštět se ale budou dvě dospělé osoby za jedním obyvatelem. „Návštěvní hodiny omezovat nebudeme,“ řekla ředitelka Lucie Hovorková. I ona dodává, že senioři už se těší na společné akce, hlavně na pravidelnou kavárničku, společné stravování, aktivizaci, cvičení na židlích a další.

„Myslím, že naši klienti vše zvládli dobře, máme štěstí, že mohou chodit na naši krásnou zahradu, kde jsme zrovna dokončili přestavbu zahradního jezírka, takže ho všichni obdivují a mají z něj radost,“ přiblížila ředitelka s tím, že nyní již rodinní příslušníci mohou nosit klientům i balíčky, takže je vše trochu veselejší.

Starosta Kolína Michael Kašpar s ochrannými rouškami.
Kolín vynaložil na boj proti koronaviru kolem dvou milionů korun

Dosavadní situaci zvládají podle slov ředitelky Zdenky Farkašové díky svědomitým zaměstnancům, štědrým sponzorům a trpělivým klientům velice dobře také v domově pro seniory v Pňově - Předhradí. „Uzavření pro návštěvy se samozřejmě negativně projevilo na celkové pohodě několika klientů, ale absenci blízkých jsme se vší silou snažili nahradit elektronickou komunikací. Stejně tak i nákupy různých pochutin, které většinou klienti dostávají od příbuzných,“ dodala ředitelka.

Domov bude návštěvám otevřen každý den od 14.00 do 16.30 hodin. „Tento čas byl určen tak, aby nebyl narušen chod domova a riziko nákazy bylo co nejmenší. Hygiena je v zařízení jako naše alfa a omega,“ popisuje ředitelka. I domov v Pňově bude vpouštět maximálně dvě osoby na klienta, bude měření teploty, dezinfekce, ochranné pomůcky.

„Velkou výhodou je pro nás rozlehlá zahrada, kam se s rozestupy mohou usadit návštěvníci společně s klientem a bude dodržen dva metry odstup bez jakýchkoliv překážek. V budově jsou pokoje vybaveny paravany a závěsy pro vyšší ochranu klientů v případě, že bude návštěva probíhat u lůžka,“ nastínila ředitelka několik z mnoha opatření a děkuje všem zaměstnancům, sponzorům a klientům za profesionalitu, štědrost a trpělivost.