Řekl to Marek Cimpl, hlavní vedoucí oddílu T. K. Arnika, jehož členové uklízeli jak lesopark Borky v Kolíně, tak připravili i řadu stanovišť s ekologickými tématy. „Připravili jsme řadu stanovišť, na kterých mohly děti něco vyrábět, soutěžit, nebo se podívat na živá zvířata," řekl Marek Cimpl. Malí návštěvníci tak měli možnost poznávat jednotlivé druhy rostlin, dřevin a podobně. Za správnou odpověď dostávali body, které mohli proměnit za drobné odměny, jako časopisy, brožury, džusy a podobně.

Kromě toho došlo i na hudební vystoupení. „Celé to je koncipované do přírodního tématu, aby si lidé dali do podvědomí ochranu přírody," vysvětlil. Podle jeho slov je na návštěvnících, aby pochopili, že v rámci planety není možné vše získat zadarmo, ale také ji chránit a pomáhat jí.

Počasí sice nepřálo, podle Marka Cimpla ale nepršelo, takže lidé dorazili. „Účast je celkem solidní, jsem rád, že si lidé našli cestu na naši akce," řekl.

Letošní ročník Dne Země v kolínském lesoparku Borky přinesl celou řadu novinek, třeba přednášku o pouštním efektu ve spojitosti s palmovým olejem, více hudebních vystoupení a podobně. „Myslím, že se povědomí o ochraně přírody zvyšuje. Mohu říci, že to je lepší i díky této akci, v dnešní době by měl k tomu být veden každý. A u dětí by se mělo začínat, věřím, že se situace zlepšuje," dodal.