„Děkujeme milým slečnám a všem, kteří přispěli do kasičky na dobroty našim hafanům," dodala vedoucí útulku Alice Vlková.
Také děti z družiny 4. základní školy Kolín připravily pro útulek na vánoční svátky velkou nadílku. U předání jim asistoval pejsek Váleček, který nevěděl, komu se věnovat dřív. Dětem nebo dobrotám?

„Dárků bylo tolik, že se nám ani nevešly do záběru fotoaparátu a průběžně jsme je museli odnášet do jiných místností, aby se dalo vůbec projít," usmívá se Alice Vlková. Naplnil se sklad krmení, ale i sklad chovatelských potřeb, kde je dostatek dek a pelíšků na zahřátí.

Ovšem bříška se v útulku kulatí i ptáčkům. „Děti ze Základní školy ve Veltrubech nejen ozdobily chvojí v oknech vlastnoručně vyrobenými ozdobami, ale ověsily stromek dobrotami pro ptáčky, kterých k nám létá na mlsandu spousta," říká Alice Vlková.

„Milý Ježíšku, děkujeme ti nastokrát za báječnou přebohatou nadílku – máme velké zásoby krmení, dek a všelijakých dobrot na celý příští rok. Jsi moc hodný, že na nás tolik myslíš. Jsme za to tuze vděční. Všem, kdo ti pomáhali, posíláme obří psí pozdravení a přejeme hodně dobrého po celý nový rok 2015," přidává vedoucí útulku velikánskou děkovačku jménem všech pejsků z Alíkova.

Poděkování letí ke všem, kteří do útulku donesli něco na zub, deku na zabalení hafanů, hodili korunku do psí pokladničky, přišli vyvenčit pejska nebo mu dali ten největší dárek – nový domov.

Vloni bylo do psího útulku přijato celkem 205 psů. Z toho u 91 se podařilo nalézt původního majitele, 95 pejsků putovalo k náhradním páníčkům. Deset psů se od nových majitelů vrátilo zpět do útulku. Čtyři pejsci, jichž se útulek ujal, umřeli.

U dvou nezbylo už nic jiného, než přistoupit k euthanasii. Jeden z nich měl nádor na slinivce. Jednalo se o starého pejska, o jehož léčení se v útulku snažili čtvrt roku a jeho stav se nakonec bohužel velmi zhoršil. Druhým pejskem, jehož život ukončil poslední injekcí veterinární lékař, bylo štěně, které se do útulku dostalo už ve stavu, který podle Alice Vlkové nebyl slučitelný se životem.

Co může pracovníky útulku těšit, je fakt, že oproti minulým rokům přijali o 50 psů méně a náhradní a původní majitelé jsou v poměru takřka padesát na padesát. „Z toho sedá usoudit, že si majitelé své psy více hlídají a povědomí ve vztahu k hafíkům je na mnohem vyšší úrovni než například před pěti lety. Vliv má zde určitě i loni zavedené čipování útulkových hafanů," poznamenala Alice Vlková.