Má se jednat o renomovanou firmu, její jméno ale vedení města neřeklo. „Jsme vázáni mlčenlivostí. Strategický zájemce tu je, jednání koordinuje CzechInvest," řekl kolínský starosta Vít Rakušan.

V současné době mají dorazit zástupci najaté firmy, která zjišťuje vše potřebné kolem průmyslové zóny, podle starosty se jedná o zjišťování technických parametrů. „Nebude to obchodní setkání, ale například průzkumy terénu, čili ryze technické záležitosti," podotkl Vít Rakušan.

Dělníků by mohl být v regionu dostatek

Pokud by se tajemný investor rozhodl pro kolínskou zónu, potřeboval by značně velký pozemek o výměře 35 hektarů. To je podle vedení města největší pozemek hned po kolínské automobilce TPCA.

Co to udělá s nezaměstnaností na Kolínsku, jsme se zeptali Jana Máslíka, ředitele kolínského úřadu práce. Není již dělnický potenciál regionu vyčerpaný, vzhledem k tomu, kolik firem v průmyslové zóně působí?

„Potenciál pracovníků nelze označit jednoznačně za vyčerpaný z několika příčin. Počet obyvatel v okrese, a tím i potenciálních zaměstnanců se neustále mění a v několika posledních letech je migrační saldo výrazně kladné v ročním převisu několika set osob, což svědčí mimo jiné o ekonomické atraktivitě i síle regionu, který dokáže absorbovat tyto pracovníky bez meziročního nárůstu počtu nezaměstnaných," uvedl.

Podle jeho slov bude ovšem záležet na charakteru výroby. Ta určí poptávané profese i cílovou skupinu zaměstnanců z hlediska dosaženého vzdělání, zdravotního stavu a podobně.

„Pokud by se jednalo o fyzicky nenáročnou výrobu, která by dala šanci na uplatnění uchazečům o zaměstnání starším 50 let, jednalo by se naopak o velmi pozitivní faktor i s ohledem na jev stárnoucí populace, která se nepřímo promítá i do struktury nezaměstnaných osob," podotkl. Jak dále vysvětluje, uchazeči starší 50 let tvoří plnou třetinu všech osob bez práce evidovaných kolínským pracovištěm.

„V mnoha průmyslových závodech jsou s ohledem na fyzickou náročnost povolání tito uchazeči neuplatnitelní. V případě velkého investora lze předpokládat rovněž vytvoření řady dalších míst pro uplatnění odborníků nejen z technických oborů, byť případná úzká vazba na některou z našich středních odborných škol by byla jen ku prospěchu," dodal Jan Máslík.