Po Amigu, na které si místní stěžovali již před časem, si Kolíňáci vzali na mušku další klub: Café Rocco. „Podle mých informací není daný hudební klub zkolaudován k provozu diskotéky," okomentoval situaci Vít Rakušan, kolínský starosta. Podle jeho slov se však případem zabývá státní správa bez jeho zásahů.

Dále dodal, že objekt není zkolaudovaný pro jiné účely než pro hudební produkci, podle slov kolínského starosty je to však záležitost stavebního úřadu a hygieny. „Ze své strany jsem dal pokyn městské policii, aby zpravidelnili hlídky v této lokalitě," řekl. Majitel klubu Rocco Petr Hons uvedl, že do tří týdnů budou veškeré problémy napraveny a kolaudaci k hudební produkci tak nic bránit nebude. „Teď dokončujeme předělávky, téměř je vše hotové. Okna budou těsněná, budeme mít splněnou kontrolu hasičů i stavebního úřadu," vysvětlil.

Obyvatelé si stěžovali na rušení nočního klidu, vysvětlil starosta: „Hlídka se bavila s majitelem objektu, aby dozoroval, zda návštěvníci jeho podniku nevycházejí na ulici a nedělají nepořádek. To je jediné, co můžeme udělat," řekl.

Stížnost byla však podle slov Petra Honse anonymní. Bude se opakovat? Petr Hons se domnívá, že stížnostem bude konec. „Teď bude vše oficiální a přes to vlak nepojede. Klub navíc není diskotéka, ale spíše pořádáme oslavy a firemní večírky. A jednou za měsíc se tady tančí, čistokrevná diskotéka to není. Proto nemám tak náročné limity," vysvětlil pozadí provozovatel klubu.

Podle kolínského starosty je hlavní problém ten, že podobné hudební kluby jsou v blízkosti obytných lokalit. „Je to problém, který se týká i okolních měst. Vyvstane vždy, kdy se objeví hlučnější restaurace nebo diskotéka v zástavbě," řekl o zkušenostech jiných starostů.

Hlavní problém klubu Rocco podle starosty spočívá v tom, že není zkolaudovaný pro provoz hudební produkce. Diskotéka Amigos, naproti tomu, zkolaudovaná byla, v té ale byl naměřen nadměrný hluk.

Kvůli hlasité hudbě a rušení nočního klidu se na klub Amigos zaměřil živnostenský i stavební úřad a také hygienici. Situace dospěla až k zákazu hudební produkce, přesto se potíže nevyřešily. Podnik totiž podle starosty Víta Rakušana (Změna pro Kolín) několikrát změnil provozovatele, takže se nařízení úřadů minula účinkem. Někdejší provozovatel Michal Šafr ČTK potvrdil, že diskotéce se tak podařilo rozhodnutí úředníků odvrátit.

„Několikrát se stalo, že když byly zahájeny nějaké úkony, třeba živnostenského úřadu, tak se jednoduše vyměnil provozovatel. Živnostenský úřad ten úkon musel zastavit," podotkl Rakušan.

Šafr to nepopřel. „Pořád nám šlapali na krk a hlavně každý úřad říkal něco jiného. Nikdy se neshodly. My jsme i psali, že tam vidíme podjatost hygieny," uvedl. Teď prý už s podnikem nemá nic společného a chce si diskotéku otevřít jinde.

Rakušan nesouhlasí s názorem, že město provozovatele diskotéky šikanovalo. „To není tažení proti konkrétnímu podnikateli ani tažení proti zábavnímu průmyslu v Kolíně. My nevedeme žádnou válku proti diskotékám," zdůraznil Vít Rakušan.

Novák: Nad hlukem lze vyhrát jen spoluprací

Josef Novák je člen kolínského sdružení Proti Hluku, které se této problematice věnuje. Řešilo například problémy s hlukem z letiště nebo obchvatu. Jak vidí další zdroj hluku: diskotéky?

Obyvatelé Kolína zbrojí proti místním diskotékám. Prý ruší noční klid, způsobují problémy, jejich návštěvníci se podle stížností chovají nevhodně. Existuje v současné době možnost, jak diskotéky přestěhovat z obydlených oblastí do méně lidnatých?

Zrovna jsem hovořil s občany, kterým vadí tento zdroj hluku. Je to další důsledek špatné práce ministerstva zdravotnictví. Legislativa dovolila navýšit hlukové normy a tím se zpátky dostáváme k situaci i s kolínskými diskotékami. Podnikat v daném oboru, tak také uzpůsobím svoji provozovnu dané legislativě, která mi určuje, jaký hluk může být v mém okolí, obzvlášť když se člověk v této legislativě snadno ztratí. Daná norma je špatná a vysloveně likviduje lidi v jejím okolí.

Co byste doporučil někomu, kdo vedle takového zařízení bydlí? Existuje nějaká možnost, jak nad hlukem zvítězit, aniž by se člověk musel přestěhovat?

Nad hlukem se dá vítězit, jen musí být ochota obou stran. Strana, která hluk vytváří, a ta která ho přijímá. Stěhování lidí z takových lokalit už dávno probíhá. Lidé si postaví dům v klidné lokalitě a za 15 až 20 let jim vybudují silnici kus od ložnice. A s diskotékou je to někdy obdobné.

Je podle vás řešení, aby města či obce omezovaly maximální dobu trvání hudební produkce vyhláškou, jako to například je v Plaňanech či Velkém Oseku?

Určitě ano. Musíme bránit i jednotlivce, který bydlí v okolí zábavné produkce, a to buď omezením v podobě vyhlášky, anebo přístupu, který provádějí mnohé radnice, tedy povolení produkcí po 22. hodině jenom v několika případech za rok. Tím lze místní obyvatelstvo od hluku dost dobře ochránit.

Kolíňáci se probudili a začali bojovat: nejprve proti letišti, poté proti obchvatu, nyní proti diskotékám. Dovedete odhadnout, jaký další zdroj hluku bude další na řadě?

Občanské sdružení Kolínsko nabírá na síle, ne že se probudilo. V minulém roce jsme dostali pozvání od Národní hlukové observatoře se účastnit slavnostního předávání Zlatého Decibelu v poslanecké sněmovně. Účast jsme měli i při návštěvě u ombudsmana a v současnosti i s ombudsmanem spolupracujeme na změně legislativy, a to jsou zkušenosti k nezaplacení. Hluk je a bude v budoucnu obrovský problém, a čím dříve příjme ministerstvo zdraví naše odborné zástupce k jednání, tím dříve předejdeme dalšímu nárůstu nespokojených obyvatel s hlukem.