Úsek bude do 8. srpna zcela uzavřený a objízdná trasa vede stejně jako v předchozích případech přes Veltruby. Tentokrát však obcí budou proudit automobily v obou směrech.

To se však nelíbí Veltrubským. „Jsme naštvaní, ale co s tím máme dělat?“ položil řečnickou otázku starosta Veltrub Ivan Kašpar.

Podle jeho slov lidé v obci kvůli stanovené objízdné trase trpí. Mnozí z nich totiž žijí v těsné blízkosti hlavního tahu obcí, kudy vzhledem k uzavírce v Kolíně projede mnohem více aut než obvykle. „Už je to neúnosné,“ řekl starosta s tím, že vzhledem k velké zátěži komunikací v době objížděk žádá o nový povrch této silniec. Ten by měl být alespoň malou záplatou za to, co musí lidé snášet.

„Lidé se bojí přecházet přes silnici,“ prozradil Ivan Kašpar s tím, že je rád, že jsou alespoň letní prázdniny a uzavírky neovlivňují dojíždění dětí do školy.

„Projíždějící auta mnohdy nerespektují dopravní značky a jezdí rychleji. Navíc je tu více hluku,“ stěžuje si žena, která bydlí při hlavní silnici a nadměrná doprava ji prý ruší.
Veltrubským může být malou útěchou alespoň to, že místně znalí řidiči vozidel do celkové hmotnosti 6 tun a autobusy mohou využívat alternativní trasu kolínskou Tovární ulicí, kde je obousměrně instalované dopravní značení, které zakazuje v této ulici automobilům zastavit.

Vodovod. Ilustrační foto.
Oprava vodovodu přeruší dodávku pitné vody

Tato fáze úpravy povrchu vozovky v Ovčárecké ulici znemožní průjezd přes nadjezd nad tratí a znemožněný bude také průjezd přes ulici Ovčáreckou ulicemi Sadová, Okružní i Čelakovského.

Na základě požadavku policie bude navíc po dobu této etapy ve směru z centra města na Zálabí uzavřený Masarykův most. Výjimku budou mít cyklisté a také autobusy. Dopravní policie kvůli bezpečnosti provozu navrhovala uzavření Starého mostu od 31. července do 20 srpna. „Dohodli jsme se ale, že to nebude nutné v takto dlouhém časovém úseku,“ prozradil místostarosta města Kolína Tomáš Růžička.

„Shodli jsme se na uzavření mostu do 8. srpna, tedy jen na první etapu. Představa, že by byl Masarykův most uzavřený 20 dní, se nám vůbec nelíbila,“ dodat místostarosta.
Podle předpokladů by tato část rekonstrukce vozovky měla přinést méně komplikací než předchozí dvě uzavírky, a to vzhledem k celozávodní dovolené největšího zaměstnavatele v regionu, automobilky TPCA, která je prvních čtrnáct dní v srpnu.

Kolínský saloon s kapelou Kvintet a Wyrton
V Kolíně vystoupí Wyrton a Jarret

DALŠÍ ETAPA

V druhé etapě této části opravy, která bude probíhat od 9. do 20. srpna, bude Ovčárecká ulice alespoň jednosměrně průjezdná, a to ve směru na Ovčáry. Z ulic Okružní a Čelakovského bude ve směru od ulice Tovární možno na Ovčáreckou najíždět pouze ve směru na Ovčáry. Pro směr jízdy do centra Kolína bude nadále sloužit objízdná trasa přes obec Veltruby, ovšem řidiči osobních vozidel a autobusy již budou moci přejíždět nadjezd a pokračovat dále ulicí Sadovou.

Souběžně s opravou silnic zrekonstruuje město Kolín také chodníky a veřejné osvětlení v úseku stavby.

AUTOBUSOVÁ DOPRAVA

Autobusy nebudou v 1. etapě, tedy od 31. července do 8. srpna, obsluhovat některé zastávky autobusových linek 1, 3, 5, 13, 30.

Nebudou obsluhované:

Linka č. 1
Na Louži
Tatradomy,
Náhrada: Jiráskovo náměstí

Linky č. 3 a 30
Tovární
Hřbitovní
Veltrubská
Linky č. 5 a 13
U hřbitova
Sadová

Také druhá etapa od 9. do 20. srpna přinese komplikace v autobusové dopravě.

Linky č. 3
Hřbitovní
Veltrubská
Náhrada: Sadová

Vodovod. Ilustrační foto.
Oprava vodovodu přeruší dodávku pitné vody