„Nejhorší zima za celou dobu, co jsme v Kolíně, tedy od roku 2008," zhodnotila mírnou zimu co do uplatnění údržbové techniky a materiálu jednatelka AVE Kolín Věra Suchomelová. „Takto mírná zima ještě nebyla. Za zimní období, tedy od prosince do 6. března, bylo 11 zásahových dnů," upřesnila. Spotřebovalo se celkem 88,5 tuny posypové soli a 55 tun kamenné drtě.

„V jiných letech jsme touto dobou teprve uklízeli kamennou drť a jiné pozůstatky zimy, letos už málokde najdete zbytky drtě. Místo zimní údržby se čistilo," dodala Věra Suchomelová.

Podle starosty Víta Rakušana budou ušetřené peníze za zimní údržbu použity na další čištění města. „Rozhodujeme se, jaký typ zvolíme, nepůjde jen o blokové, ale i o ruční zametání ulic, aby město vypadalo lépe," odpověděl. Dále řekl, že se uvažuje o dalším sázení zeleně, a to nejen stromů, na veřejných prostranstvích.

Český Brod ukončoval zimní pohotovost na konci března. „Vyjížděli jsme pouze dvakrát," shrnul ředitel technických služeb Miroslav Kruliš.

Náklady na pohotovost, výjezdy, mzdy pracovníků byly za celé období kolem 130 tisíc korun. Za 70 tisíc korun se nafasovala posypová sůl, což je podle ředitele za celou zimu opravdu minimum, nespotřebovanou sůl navíc technické služby vracely.

„Peníze ušetřené na zimní údržbě půjdou do oprav silnic," upřesnil ředitel.