Nové lampy vyrůstají na několika místech
Letošní práce na opravách a budování nového veřejného osvětlení začaly ve Školní ulici v Liblicích, konkrétně se jedná o rekonstrukci části veřejného osvětlení podél objektu fotovoltaické elektrárny. „Zastaralá svítidla byla nahrazena pěti novými ledkovými svítidly, která zvýší bezpečnost právě v této části mezi Českým Brodem a Liblicemi.

Nebe hrozí mrazem, zahradníci chystají jaro
Jaro teprve nesměle vystrkuje růžky, ovšem květinová výzdoba do centra města už se chystá. Instalovat by se měla během května, nicméně už dnes jsou pyramidy a závěsné květináče u zahradníků. Ti předpěstují květiny a začátkem dubna je osadí do nádob. Do ulic se tedy přivezou už zakořeněné i nakvetlé.

Čí je pozemek z korupční kauzy? Musí rozhodnout soud
Celá věc ohledně vlastnictví pozemku je ale podle starosty města mnohem komplikovanější. „Pokud se firma, která pozemek koupila, dozví, že není její, bude chtít, aby jí Kolín vrátil patnáct milionů, které zaplatila. U nás právní systém nefunguje tím způsobem, že po výroku paní soudkyně tento pozemek najednou začne patřit městu," vysvětlil.

Pokácené stromy dostávala z jezírka těžká technika
Po kácení a odstranění kmenů přijde ke slovu také výsadba. Podle jednatelky AVE Kolín Věry Suchomelové se po Kolíně vysadí 55 nových stromů a různé keře.
Například sloupovitý javor nahradí na parkovišti u hřbitova ulomenou lípu. Jeho kolega stejného druhu začne zapouštět kořeny hned o kousek vedle, naproti čerpací stanici místo vykáceného stromu. Sloupovitý dub doplní stromořadí podél hřbitovní zdi u křižovatky ulic Hřbitovní a Sadová. Do dvora v ulici Na Magistrále (čp. 650) se bude sázet sakura, do Formánkova parku místo uschlého stromu stejného druhu bude vysazen červenokvětý jírovec.

Kolín chce získat peníze na rekonstrukci sídliště
Další sídliště se bude rekonstruovat. Kolínští zastupitelé dali zelenou návrhu, který umožní Kolínu ucházet se o dotaci zhruba ve výši 4 milionů korun. Další tři miliony přidá ze své kasy. Má se tak zrekonstruovat sídliště v lokalitě Rimavské Soboty, které například doplní městský mobiliář a připraví herní prvky pro starší děti, zhruba od čtrnácti let.

Z křižovatky u hasičárny bude kruhový objezd
Řidiči ji označovali jako nebezpečnou a nepřehlednou. Že se nejedná pouze o domněnku, to dokazuje několik dopravních nehod, které se na křižovatce kolínského obchvatu nad hasičárnou, tedy za nemocnicí, odehrály.

Čelní náraz do kamionu nepřežil sedmdesátiletý muž
Bohužel těmi nejtragičtějšími následky skončila ve čtvrtek před polednem těžká dopravní nehoda na výpadovce z Kolína směrem na Čáslav. Čelní střet s nákladním autem nepřežil sedmdesátiletý muž.

A jaký týden jste měli vy? Zažili jste něco, o čem by čtenáři měli vědět? Pište na redakce.kolinsky@denik.cz