„Se službami, které klíčenka nabízí, by to měla být první škola nejen v České republice, ale dokonce i ve střední Evropě,“ uvedl místostarosta Michael Kašpar.

Jedná se o malou kartu fungující jako dobíjecí kreditka, čip je naprosto totožný jako v kreditních kartách. Rodiče budou moci dítěti kartu nabít přes internetové rozhraní, bude to možné také přes aplikaci Kolín v mobilu. Samozřejmostí je pak kontrola, co a kde si za to dítě koupilo. Klíčenka je od začátku blokovaná na nákup cigaret a alkoholu.

Kytara, která je nyní v dražbě.
Maxima podpoří koncert, dražba kytary i galavečer

Kartu alias klíčenku bude možné použít ve školní jídelně, bude možné si pomocí ní uklidit kolo do kolárny, zaplatit v městské autobusové dopravě s možností nahrát na kartu časové jízdenky, klíčenkou se žáci budou moci proukázat v městské knihovně. „Pracuje se na tom, aby fungovala také třeba v městském společenském domě, v kině a ve Vodním světě,“ dodal místostarosta Kašpar.

Další fází by pak mělo být rozšíření i na běžné obchody, které budou mít zájem se do programu zapojit. Mohou to být knihkupectví, sportovní obchody apod.

Pořízení klíčenky pro žáky bude samozřejmě dobrovolné. První rok bude provoz hradit město, po roce pak vyjde rodiče klíčenka na devět korun měsíčně. Při ztrátě bude nový čip stát kolem stokoruny.
Investice města do projektu je podle místostarosty zhruba 200 tisíc korun, všechny ostatní náklady hradí asociace vydávající platební karty.

Ilustrační foto.
Vypalování travnatých porostů zákon zakazuje