„Pachatelé krádeží vloupáním využívají období, kdy jsou chaty opuštěné, a rádi si vybírají především odlehlé nezabezpečené objekty, které jsou dobře dostupné například vozidlem," říká policejní mluvčí Martina Fejfarová. Radí zabezpečit chatu především certifikovanými mechanickými prostředky jako dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zodolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice. „Věnujte pozornost zejména vstupním dveřím, oknům, verandě. Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu," říká Martina Fejfarová.

Není od věci mít objekt správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru. „Nechlubte se před cizími lidmi majetkem uloženým v objektu. Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektronických přístrojů.

Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí," nabádá policejní mluvčí. Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob či vozidel. „Nebuďte neteční – dnes navštíví zloděj souseda, zítra se to může stát vám. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie," říká Martina Fejfarová.

Objekty nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly. Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc neprodleně oznamte policii.

„Policie pomocí preventivních návštěv rekreačních oblastí předchází možné majetkové kriminalitě, ale samozřejmě s ohledem na množství těchto míst není možné všechny objekty uhlídat," zakončila policejní mluvčí.