Podle realitních makléřů se chaty nejvíce prodávají před letní sezónou a v její první polovině, s blížícím se koncem léta zájem o ně lehce opadá.

Obecně lze ale říct, že chaty a chalupy se prodávají stále. „Je zájem o všechny typy nemovitostí. Klientům záleží na tom, aby chata či chalupa byla v nějaké dobré lokalitě a také dostupné, to znamená do 30 až 40 kilometrů,“ říká realitní makléřka Marcela Kvízová ze společnosti RE/MAX. „Nyní je situace na trhu taková, že zájem je a ještě nějakou dobu bude,“ potvrdila. Podle jejích zkušeností se ceny za chaty a chalupy v poslední době nezvedají.

I v realitní kanceláři Era Garancia mají aktuální zkušenost se zájmem o rekreační objekty. „Prodávají se celkem dobře, zájem je, ceny jsou zhruba stejné jako vloni,“ shrnula realitní makléřka Eva Svítilová.

Není to tak ale všude. Například v realitní kanceláři Evropa aktuálně žádnou chatu v nabídce nemají. A nemívají jich moc ani všeobecně. „Měli jsme jen jednu chatu na Sázavě a prodávala se docela dlouho, nešlo to moc dobře,“ shrnula pracovnice kanceláře.

Vážná dopravní nehoda v Rostoklatech, středa 25. července 2018.
Po čelním střetu v Rostoklatech zůstalo v octavii pět zraněných lidí

Ceny chat a chalup samozřejmě závisí na tom, jaký komfort si klient představuje, o jak velký pozemek k chatě stojí a také na tom, zda se chce rekreovat hned, nebo až třeba za rok za dva, až objekt opraví.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

V nabídce realitních kanceláří lze najít od maličké chatky u Konárovic čítající 17 čtverečních metrů za 450 tisíc korun až třeba po chalupu 5 + 1 ve Lžovicích za téměř 3,2 milionu. V téže obci hned o kousek vedle si lze pořídit chalupu s pozemkem přes 500 čtverečních metrů jen za 760 tisíc. To je ale právě ten případ, kdy rekreace přijde na řadu až později, protože dům je určený ke kompletní nebo alespoň částečné rekonstrukci. Na Týnecku je poměrně velký výběr chalup k prodeji a často i za dobré ceny, jen se musí počítat s další investicí do zmíněných rekonstrukcí.

Podobně jako třeba v Bořeticích u Červených Peček. Například rodinný dům 2+1 s malým pozemkem, stodolou, garáží a dvěma bývalými chlévy tam lze pořídit za 700 tisíc korun, nutná je ale kompletní rekonstrukce.

To takovou chalupu ve Vrbčanech (5 + 2) za 1,8 milionu už rekonstruovat není potřeba. Komu by se líbila podezděná dřevěná chata s pozemkem kolem 300 čtverečních metrů, má příležitost třeba v Nesměni u Zásmuk za 790 tisíc korun.

Kdo by stál o chatku přímo v Kolíně na Spálence, vyjde ho i s okrasnou udržovanou zahradou na 1,6 milionu. Velmi podobná chata, ale v Doubravčicích, se prodává za 1,4 milionu, v Barchovicích téměř totožná s přístavbou za 1,6 milionu korun. Takto dražší chaty již mívají odpovídající vybavení, jako je například koupelna a vytápění, a mohou se tudíž obývat celoročně, toho však podle zkušeností prodejců lidé většinou nevyužívají.

První turnus muzejního tábora Regionálního muzea v Kolíně si užilo 15 dětí.
Příměstské tábory už mají jen poslední volná místa