Čtenářovo léto většinou znamená návrat ke starším osvědčeným autorům, říká Alena Šultová, která pracuje v kolínské knihovně na dospělém oddělení. „Rozhodně se v létě oproti zbytku roku mění typ knih, které si lidé půjčují,“ vysvětluje. „Lidé si nechtějí brát nové autory, protože si nejsou jisti, jestli je knížka bude bavit. Tak se vracejí ke starším autorům, které už četli,“ podotýká.

Znamená to tak, že léto rozhodně není dobou pro zkoušení nových knih. „Během roku experimentují, na prázdniny chtějí jistotu. Berou nejen autory, co už četli, ale také knihy, že si je přečtou znovu,“ řekla Alena Šultová.

Velký zájem je třeba o knihy Vlastimila Vondrušky nebo Ivanky deváté. „Žánrově to je taková všehochuť, nelze říci, že by dávali přednost nějakému typu literatury. Muži ale dávají přednost detektivkám, ženy mají svoji literaturu, nebo vyhledávají historické romány,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Trestat za vysvědčení? Nesmysl, říká psycholožka

O prázdninách se dá ale poměrně snadno vypozorovat, co si lidé naopak půjčovat přestávají – prostě co nechtějí o měsících volna číst. Asi vás příliš nepřekvapí, že to je třeba naučná literatura. „Úplně umlkne zájem o půjčování si povinné či doporučené četby pro studenty. Z naučné literatury se půjčuje pouze ta pro zahrádkáře a kuchařky,“ vyjmenovává Alena Šultová.

Přesto je jeden typ naučných knih, které si lidé berou domů i o prázdninách: a sice učebnice jazyků. „To když jedou někam na zájezd, případně sahají i po průvodcích,“ podotkla.

Dětští čtenáři se někdy nechávají inspirovat třeba rodiči, když jde o výběr literatury, řekla Kristýna Šultová, která pracuje na dětském oddělení kolínské knihovny. „Pokud je k tomu navedou rodiče, kteří v mládí četli Rychlé šípy, tak se k nim teď vracejí. Oprášila se například i Správná pětka od Enid Blytonové,“ vyjmenovala.

Ilustrační foto.
Dovolené se blíží. Máte zabalenou lékárničku?

Populární zůstává například i knihy o Harry Potterovi. Vedle toho mají ale mladí čtenáři zájem o knihy podle známých počítačových her, například podle série Assassin's Creed nebo hry Minecraft. „Tam jsou příručky a návody, to mladí čtenáři znají a chtějí. Frčí také komiksy, máme tu Čtyřlístek, Rychlé šípy, Garfielda, Asterixe a Obelixe. Komiksové podoby se dočkala i knižní série Hra o trůny. Oblíbená je také zombie tématika,“ řekla.

Zajímavostí jsou v kolínské knihovně i deskové hry, které si mohou čtenáři půjčit. „Máme karetní i stolní, hodně se půjčují domů, mají úspěch. Nejpopulárnější se jmenuje V kostce, což je vědomostní hra na témata jako doprava, zvířata, historie… Lidé si půjčují také například Osadníky z Katanu,“ podotkla Kristýna Šultová.

Zájem je také o audioknihy, které kolínská knihovna půjčuje. „Lidé se po nich ptají. E-knihy máme ale teprve chvilku, na hodnocení je krátká doba,“ dodala k novinkám v knihovně.

Ilustrační foto
V práci to jde, volný čas je bída, míní Středočeši