Ředitel oblastního spolku Michal Tasch Deníku řekl, že tým centra chtěl hlavně vyjít vstříc rodičům, jejichž děti odjíždějí na tábory a potřebují potvrzení o negativním výsledku. Dalšími častými zájemci o test jsou pak lidé odjíždějící do zahraničí.

Standardně je provozní doba stanovena od pondělí do pátku od poledne do 19.30 hodin, přičemž poslední test lze odebrat 20 minut před zavřením (tyto hodiny platí i o státních svátcích); v neděli pak je otevřeno již od deváté dopolední.

Testovací centrum v Kolíně.
Bez testů 180 dnů po covidu? Nová pravidla některé lidi nemile zaskočila

„Nemocnice funguje dopoledne, my pak jedeme odpoledne,“ vysvětlil Tasch, jak mohou lidé v Kolíně volit, kam se na testování vydají. Stále platí, že mají nárok zdarma – tedy s proplacením zdravotní pojišťovnou – na vládou určený počet antigenních i PCR testů za měsíc.

Červený kříž zatím podle slov ředitele neplánuje, že by fungování testovacího centra utlumoval. Naopak jeho činnost rozšířil, když zde k dříve používaným antigenním testům s okamžitým výsledkem přibyly i odběry vzorků pro laboratorní analýzy metodu PCR. Jde o takzvané plivací vzorky s testováním ze slin, takže se hodí i pro děti, které nemusejí mít obavy z nepříjemných pocitů.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto.
Očkování dětí proti koronaviru se ve středních Čechách rozjelo se značným zájmem

Výsledky laboratoř garantuje do 48 hodin, bývají však k dispozici dřív; většinou už do 24 hodin. Nově také testovací centrum zprovoznilo rezervační systém pro zájemce o antigenní test. Je k dispozici na webové adrese cck-kolin.cz/testovaci-centrum-covid a nabízí možnost vybrat si v rámci volných termínů konkrétní den i hodinu.

V případě potřeby jsou členové odběrového týmu připraveni vyrazit i na dětské tábory. „Pokud to bude vyžadováno, jezdit tam budeme,“ potvrdil Tasch.