Sbor už dolaďuje poslední pěvecké detaily, přesněji řečeno už prakticky všechny koledy umí a přidá i nějaké navíc. „Dětem to jde výborně, umíme už všechno a na akci se naši zpěváci moc těší," usmívala se Zdena Vepřeková. Sbor při Základní škole Cerhenice čítá 27 menších i větších zpěváků. Působí v něm děti od druhé třídy až po deváťáky, kteří tvoří nejpočetnější část a jsou to už zkušení zpěváci, kteří do sboru chodí už několik let. Sbor nemá jméno. Zatím. Ale už se o něm dlouho uvažuje. „Ještě se poradíme," říká Zdena Vepřeková s tím, že ovšem nejvíc v kurzu je jméno Cerheňáček. A dost možná své jméno oficiálně cerhenický sbor dostane právě na akci Česko zpívá koledy.

Chystá se tam samozřejmě i ředitel školy Jakub Stach. A bude prý také určitě zpívat.

„Moc rádi jsme se do projektu zapojili. Hned jsme uveřejnili pozvánku na školním webu, městys vše vyhlásil veřejným rozhlasem. Doufám, že přijde hodně lidí a vytvoříme krásnou předvánoční atmosféru," dodal. Co on sám má na Vánocích nejraději? „To nejkrásnější - rozzářené oči malých dětí u stromečku. A rád se s dětmi sem tam podívám i na nějakou pohádku," řekl. Jeho nejoblíbenější koledou je Narodil se Kristus pán. „S Vánoci mám tradičně spjatý i pobyt na horách, jezdíme pravidelně lyžovat," dodal.

Zástupkyně ředitele Klára Zubíková má nejraději klasické staré koledy. „Moje nejoblíbenější je Den přeslavný. Naopak nerada mám takové ty normalizační vánoční písničky," přiznala se. S nejkrásnějšími svátky v roce má spojenou hezkou rodinnou tradici, kdy každé Vánoce i večer na Štědrý den nejmladší bratr Jan hraje koledy na klavír. „A my, starší sourozenci, to kazíme zpěvem," směje se Klára Zubíková.

Na akci Česko zpívá koledy nebude chybět ani starosta Cerhenic Marek Semerád. „Miluji atmosféru Vánoc i zpívání koled. Jako s dětmi s námi vždy rodiče o Vánocích zpívali koledy a dnes je zpívám se svými dětmi doma i já. A začínáme už brzy, hned od první adventní neděle," popsal Marek Semerád. „Nejsem zrovna zdatný zpěvák, ale koledy zpívám moc rád," směje se starosta. Oblíbených jich má spoustu. Od klasických typu Štědrý večer nastal, Půjdem spolu do Betléma, Štědrý, zdraví, pokoj svatý až po sváteční písně Tichá noc, Bílé Vánoce, Purpura, Už z hor zní zvon. „A samozřejmě Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. To jsou pravé české Vánoce, při kterých vidíte padat sněhové vločky a plát bílé svíce, i když jsou zrovna Vánoce na blátě," dodal starosta.

Rybova mše patří k oblíbeným i u místostarostky Lenky Mlynářové stejně jako koleda Půjdem spolu do Betléma. „Mám ráda také třeba Alžbětínskou serenádu a ráda si o svátcích poslechnu i Smetanovu Vltavu, která ve mě vždy utvrzuje pocit hrdosti na naše Čechy," dodala místostarostka s tím, že ke stromečku na akci Česko zpívá koledy k základní škole také určitě přijde.