Nedostatečnou kapacitu základní školy pro další roky řeší vedení města i starostové celého školského obvodu již dlouhou dobu. Nyní vypadá, že řešení na další školní roky je jasné. Podle starosty města jde však o krizové řešení. V současné době se čeká na rozhodnutí ministerstva školství. Černokostelečtí totiž žádali o dotaci. Z ní by chtěli postavit kontejnerové třídy. „Nic jiného se nedá stihnout," konstatoval Jiří Kahoun, že další navrhované možnosti v tuto chvíli nepřipadají v úvahu vzhledem ke své časové náročnosti.

Kontejnerové budovy by prý pojali čtyři třídy žáků. Zda finance na výstavbu těchto tříd budou se prý černokostelečtí dozvědí do konce měsíce března.
Pokud vše dobře dopadne, třídy by prý mohly začít sloužit už na konci kalendářního roku. Pak by se do nich mohli přesunout v lednu přijatí prvňáčci, případně by tyto třídy byly připravené na žáky, kteří do školy nastoupí v září 2017.

O budoucnosti žáků a samotné základní školy pochopitelně nerozhodují černokostelečtí sami. Jiří Kahoun vždy uspořádá setkání starostů školského obvodu, které plánuje také právě na březen.

Jak již bylo řečeno, Černokostelečtí nedostatečnou kapacitu školy řeší již delší domu. Existuje také projekt na rozšíření školy. Jiří Kahoun v minulosti prozradil, že by podle daného projektu město muselo přikoupit ke stávající škole ještě dvě budovy s pozemky. Ty nejsou od školy nikterak vzdálené. „Sousedí s areálem školy," vysvětlil Jiří Kahoun, že tyto budovy mají ideální polohu a škola by se nemusela nijak dělit.

Prostory by však samozřejmě museli projít rekonstrukcí a ta je mimo jiné finančně nákladná. Kromě toho je na projekt potřeba také dost času.
Co se týká rekonstrukce dalších budov v Kostelci, existovali dokonce dva návrhy, jak nové prostory využít. Šlo hlavně o počty kmenových tříd a kabinetů, případně výstavbu tělocvičny.

Kromě těchto tří možností – tedy dvou rekonstrukcí a kontejnerových tříd byla ještě jedna možnost, o které starostové školského obvodu uvažovali a na názor se ptali také rodičů žáků na připraveném setkání.

Šlo o znovuotevření dvoutřídky v Olešce. V tomto případě mělo jít o možnost pro děti, které by mohly mít problém se začleněním do velkého kolektivu černokostelecké školy. Ve venkovském prostředí by děti trávily první a možná i druhý ročník školní docházky.

Investice by podle prvotních informací měla být přijatelná. V tomto případě je třeba vyměnit kotel a okna, čímž by se splnili hygienické normy. Bylo však nutné připočítat také náklady dětí na cestu do školy a z ní.

V současné době tedy jako řešení přichází v úvahu pouze kontejnerové třídy. Jak vše dopadne by mělo být jasné na konci března.