Podle Jany Havelkové, místostarostky Kostelce nad Černými lesy, však nepůjde pouze o mapování a regeneraci památek. Město má v plánu investiční záměry také s veřejnými prostranstvími v městské památkové zóně.

A kdy se realizace tohoto velkého plánu uskuteční? „Realizace bude průběžná podle financí," řekla Havelková.

Prozradila také, že v procesu regenerace jde zejména o kostel sv. Andělů strážných, pivovar a budovu městského muzea. „Nečekáme, až se podaří aktualizovat program regenerace městské památkové zóny a dotace z Ministerstva kultury. Snažíme se pracovat i s jinými prostředky," svěřila Havelková.

Podle ní jsou již k dispozic peníze na opravu fasády kostela sv. Andělů strážných. Prý jde o finance z dotace z programu rozvoje venkova. Investorem však není v tomto případu město, ale Římskokatolická farnost Kostelec n. Č. l. Město je v této renovaci partnerem a to i finančním. Veškeré opravy týkající se kostela a blízkého veřejného prostranství jsou samozřejmě pod kontrolou památkářů.

Obdobně je to prý s pivovarem. Památkově chráněný je prý jen mlat.

„Snahy majitelů jsou logicky zaměřené na celý areál," prozradila Havelková. Podle ní je zde investiční záměrem na pivovarské muzeum Čech, Moravy a Slezska, na restauraci, ubytovací prostory i na zážitkový cestovní ruch, kdy by bylo možné uvařit si svoje vlastní pivo.

Pivovar, stejně jako kostel, s opravami a novinkami také nezahálí. Již nyní jsou přístupné některé prohlídkové okruhy a restaurace plně funguje.