Důvody její stavby jsou hned dva. V první řadě je to skutečnost, že stávající budova mateřinky již přestává kapacitně stačit. Druhým důvodem je to, že se v městysi plánuje další výstavba. Přistěhují se sem mladé rodiny s dětmi, pro které budou potřeba další místa v předškolním zařízení.

Čtěte: Týden ve zkratce: se starostou na pivu, odložení Natrucu, málo sester i lékařů

Cerhenickému vedení se na výstavbu nové školky podařilo získat 50 milionů korun na dotaci a podle projektu se budova rýsuje jako velice zajímavý atypický objekt. Bude se jednat uzavřený čtyřkřídlý dvorec uprostřed s otevřeným atriem. Tam si děti budou moci hrát pěkně na čerstvém vzduchu, ale zároveň budou chráněné před větrem. Nová školka bude totiž stát u zahradního hřiště, které samozřejmě budou nejmenší školáčci využívat. Jedná se ale o místo na mírné vyvýšenině, kde to častěji trochu fouká.

Bude připomínat venkovský statek

Školka bude mít půdorysnou koncepci jakéhosi venkovského statku, což odpovídá původní cerhenické zástavbě, ale bude v moderním hávu a s moderním vybavením. „Budova bude kompletně bezbariérová. Každá třída bude mít toaletu pro imobilní děti, v prostoru mateřské školy se počítá i s WC pro ZTP rodiče," říká projektant Jiří Koflák. Ten na handicapované děti i rodiče myslel od začátku už při plánování dostatečné šířky dveří v celé budově.

Celkem nabídne 72 míst

Školka bude mít tři samostatné prostorné třídy, její celková kapacita bude 72 míst. Dojde také k úpravám venkovního prostranství, které zahrnují přístupovou cestu k budově, parkoviště pro 16 vozidel a okolní zeleň. Školka bude mít svou vnitřní zahradu s herními prvky a vnější okolí bude upraveno ve stylu přírodní zahrady včetně přírodních herních prvků. „Nebude chybět prostor pro pěstování rostlin, květin a bylinek i místo pro sportovní aktivity dětí," dodal Jiří Koflák.

Zahrada bude obsahovat například vrbové tunely, krmítka, ještěrkoviště, domeček pro broučky a podobně. „Vzniknou ideální podmínky pro rozvoj vztahu dětí k přírodě a jejich okolí," připomněla ředitelka Mateřské školy Cerhenice Anna Hrudková.

Zahájení prací na nové školce, která vyroste na zelené louce, plánuje městys co nejdříve, hned jak to dovolí počasí. Cerhenické vedení v myšlence na novou budovu mateřinky zdůrazňuje důležitost předškolního vzdělávání. „Víme, jak moc je důležité, jaké zásady, návyky, postoje a vnímání světa kolem sebe si malý človíček osvojí právě v útlém věku. Pro tuto výchovu se v Cerhenicích snažíme vytvořit ty nejlepší podmínky," uvedl starosta Marek Semerád.

Mohlo by vás zajímat: Kuchař a televizní hvězda Pohlreich podepisoval kuchařku