Na Kolínsku mohou lidé již v těchto dnech koupit živé stromky na spoustě míst. Prodejci stromků se shodují, že nejvíce jde na odbyt kavkazská jedle, stále je ale v kurzu i borovice černá. Prodejci vánočních stromků také téměř jednohlasně tvrdí, že stále méně lidí kupuje smrček, který je nejlevnější. Musí totiž počítat s tím, že méně vydrží.
Lidé při výběru kladou prý důraz i na výšku stromu. Nejvíce se kupují ty, které jsou vysoké jeden a půl až dva metry.

Dalším důležitým kritériem je cena stromu. „Obvykle si za strom připlatí mladé rodiny. Ty investují do vánočního stromu klidně i kolem 1500 korun. Záleží jim i na tom, aby byl strom rovný a bohatý,“ uvedl jeden z prodejců vánočních stromků. Oproti tomu senioři shánějí mnohdy z finančních důvodů levnější variantu. „Je ale hezké, že jim stále záleží na tom, aby měli živý stromeček,“ dodal obchodník.

Prodejci se taktéž shodují, že ceny stromů zůstaly stejné jako v letech minulých.

Ilustrační foto.
Zvíře není vánoční dárek, varují provozovatelé útulků

Někdy se může stát, že vánoční strom, který byl koupený již před 10. prosincem, do Štědrého dne nevydrží. Podle prodejce stromů Oldřicha Vyhnánka je nejlepší dát zakoupený strom do kbelíku s vodou a nechat co nejdéle venku. Poté je dobré jej přemístit do chladnější chodby a až poté do domácnosti, aby strom nezažil jakýsi šok. „Poté může rychleji opadat jehličí,“ dodal Vyhnánek.

A jak jsou na tom lidé na Kolínsku? Upřednostňují stále ještě živý strom, nebo mají na Vánoce umělý?

„Bez živého stromečku by to pro mě nebyly Vánoce. Kupuji tradičně borovici, která vydrží krásná až do poloviny ledna,“ uvedla například Marie Zavadská. Stejně je na tom i Karel Ivánek. „Vánoční stromeček a jeho zdobení má dlouholetou tradici a je nejčastějším symbolem Vánoc. Podle mě nemůže přinést umělý stromeček tu správnou atmosféru Vánoc a nevoní. Malý stromeček si podle mě může dovolit každý. Nemusí to být hned dvoumetrová borovice,“ řekl Karel Ivánek.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

Najdou se ale i tací, co nedají dopustit na strom umělý. „Je pravda, že nevoní. Ale k tomu stačí přinést si do vázy pár větviček a ušetříte život jednomu stromečku,“ řekla Marcela Jeníková. I Jitka Kovářová se snaží chránit přírodu. „Kvůli Vánocům se zbytečně kácí stromy. Umělý strom udělá stejnou službu a navíc ještě člověk ušetří, protože vydrží minimálně deset let. Navíc stromek nevadne a nepadá z něj jehličí, které pak ženy dlouhé hodiny vybírají z koberce v obývacím pokoji,“ dodala. „Není vůbec důležité, zda lidé zdobí na Vánoce stromek živý nebo umělý. Důležité je oslavit tyto svátky spolu se svými blízkými,“ dodala.

Zdena Pokorná, kterou jsme potkali u stánku se stromky u kolínského Kauflandu, si v něm kupovala jmelí. „Vůně jehličí je překrásná, ale prostě by mi rostlého stromku bylo líto. Raději ho vidím na zahradě, v parku nebo v lese. Tam se podle svých slov teď o víkendu chystá na větvičky. „Ale bez nůžek nebo pilky!“ dodává důrazně.

„Dva dny je teď docela silný vítr, bude spousta spadaných větví. Chodím takhle na chvojí každý rok a vždycky najdu tolik, že nám to úplně stačí. A těší mě, že nemusím ulomit jedinou větvičku. Jen je někdy hrozný pohled na olámané či přímo zohavené stromy nikoli od větru, ale od lidí. To je hodně hnusné vandalství, které by se mělo trestat,“ dodala.

Ceny stromečků v Kolíně
jedle Normand exclusiv žlutá od 1490,- Kč za kus
jedle Normand modrá od 899,- Kč za kus
jedle modrobílá od 699,- Kč za kus
jedle Normand žlutá od 599,- Kč za kus
jedle Normand zelená malá od 499,- Kč za kus
jedle exclusiv od 999,- Kč za kus
jedle Normand premium od 1990,- Kč za kus
smrk ztepilý od 259,- Kč za kus
smrk stříbrný pichlavý od 499,- Kč za kus
borovice černá od 599,- Kč za kus
borovice šlechtěná od 699,- Kč za kus

Adventní Otevřená ulice
Kam na Kolínsku za kulturou?