„Velmi hrubý odhad je 10 až 15 milionů korun," nastínil kolínský starosta.

Opraví lokality, kudy vedly hradby

Širším centrem se rozumí například Pražská ulice, od Modrého bodu až po Náměstí republiky a lokality, kterými vedly městské hradby, tedy okruh kolem supermarketu na Náměstí republiky, kolem parku před budovou soudu, ulicí Politických vězňů, kolem úřadu práce až směrem k nádraží.

Kolín podle starosty Víta Rakušana trápí to, že zatímco je centrum města relativně opravené, pro řidiče jedoucí do Kolína od Prahy začne být město „hezké" až od pekařství. „Chceme vytvořit projekt na revitalizaci a architektonickou studii, která širší centrum ztvární," poznamenal Vít Rakušan.

Právě architektonická studie je tou složitější cestou, kterou se chce město vydat, což by mohlo rekonstrukci posunout právě až do roku 2017. Návrh architekta by neřešil pouze samotnou rekonstrukci, ale také ztvárnění veřejných prostranství, co se týká městského mobiliáře a zeleň ve městě.

Vše záleží na studii architekta

Je to kvůli tomu, proč je zatím těžké odhadnout výslednou částku, nastínil starosta. „Nevíme, jak bude vypadat architektonická studie, kolik bude obsahovat prvků mobiliáře, jaké materiály budou použité. Jsme absolutně na začátku, ale tady lze předpokládat 10 až 15 milionů třeba jenom za část od Modrého bodu do centra," podotkl.

Město by totiž při rekonstrukci celé lokality chtělo sáhnout i do podzemí a opravit vodovod a kanalizaci.

Budou jednat i s vlastníky domů

Zeptali jsme se také, zda 
v rámci architektonické studie bude město nějakým způsobem apelovat na vlastníky nemovitostí lokality, zda se třeba chystají opravit fasádu svých domů, pokud to je potřeba. „Oznámili bychom jim, že se akce odehraje a zkusili najít nějakou synergii v projektu, aby měli čas začít s rekonstrukcí," vysvětlil starosta.

V lokalitě se například chystá rekonstrukce střední odborné školy stavební, která zateplí budovu společně s novou fasádou. „Co se týká některých rodinných domků, už se to trochu zlepšilo, ale samozřejmě čas oslovit vlastníky tady je," dodal Vít Rakušan.