Obchody jsou plné čokolád a dalších pamlsků s vánoční tématikou, leckde se objeví i vánoční strom. Dá se říct, že Vánoce jsou za chvilku skutečně tady. Hlavně když vezmete v úvahu, že nás tento týden čeká nejen rozsvěcení vánočního stromečku v Kolíně a řadě dalších měst, ale také první adventní neděle. Zeptali jsme se proto několika Kolíňáků, jak Vánoce prožívají, jak se na ně připravují a jaké koledy mají nejraději.

Nesmí chybět česká klasika: kapr a salát

Kolínská zpěvačka z kapely Kronos Combo Anežka Mejzrová nám prozradila, že má ráda tradiční Vánoce. Co to znamená? „Máme adventní věnec a cukroví, stromek ozdobený slaměnými ozdobičkami a sušeným ovocem. nechybí ani klasika – kapr, salát…" řekla s úsměvem.

Nemá ale ráda, když lidé kvůli Vánocům doslova šílejí. „V posledních letech jsem se to naučila nějak eliminovat a nepřipouštět si to, takže si opravdu od prvního adventu navodím vánoční atmosféru. A nenechám si ji zkazit!" řekla. Co to obnáší? „Nepřetlačuji se s lidmi ve frontách, to radši sama něco vyrobím, vymyslím," řekla s úsměvem.

A jaké koledy má zpěvačka ráda? „To je naopak netradiční. Ne, že bych si nezahrála Jak jsi krásné, neviňátko, ale hodně poslouchám jazzové a swingové koledy – Frank Sinatra, Nat King Cole, Louis Armstrong a tak dále. To je moje," dodala.

Zpívání koled nesmí začít už v říjnu!

Kolínská muzikantka a učitelka v základní umělecké školy Lucie Rapčáková tráví každý rok Vánoce s rodiči na chalupě v Orlických horách. „S taťkou pořídíme stromek, který pak se sestrou ozdobíme. Štědrovečerní večeři si užijeme v hostinci u naší známé v Polsku," vyprávěla.

S tím se pojí i jistý zvyk. „Líbí se mi polský zvyk lámání oplatky. S Vánoci mám samozřejmě spojené nejvíc pohádky, mám ráda klasiku, koledy jsou také fajn," řekla.

Jen podle jejích slov nesmí zpívání koled začít už v říjnu. „Jako učitelka v ZUŠ si je užívám všechny. První, která mě napadne, když se řekne koleda, je Dej bůh štěstí," zamyslela se.

Hlavně se vyhýbat všemu hektickému

Ředitel kolínského domu dětí a mládeže Luboš Votroubek se vyhýbá všemu hektickému a komerčnímu. „Dokud jsou děti, teď vnoučata, tak je to o těšení na dárky," řekl, co pro něj znamenají Vánoce.

Snaží se je ale prožít v klidu. „Já osobně se snažím všemu hektickému a komerčnímu vyhnout a jen trnu, kdy mi někdo začne připomínat že se blíží Vánoce. A dokonce v polovině listopadu! Koledy nezpívám! Ale rád si poslechnu pěknou procítěnou hudbu. Třeba Mariah Carey All I Want for Christmas Is You," řekl s úsměvem.

Dominik Spudil prozradil, že u nich doma se Vánoce slaví v tradičním duchu. „Na Štědrý den se postíme, až na Štědrý večer se nacpeme, zpíváme koledy před stromečkem – máme takovou speciální rodinnou tradici: řekneme ,,tři, čtyři" a každý začne nějakou koledu, kterou si předem připraví, takže nakonec zpíváme několik koled současně…" vyprávěl se smíchem.

A co rodinné tradice? „Rozkrajujeme jablka a jíme makovou omáčku… Co se týče dárků, tak ty rozbalujeme jeden po druhém, abych všichni viděli, co kdo dostal, a každý hádá, co právě rozbaluje za dárek," řekl.

Sejde se vždy celá rodina

Kolíňačka Markéta Blechová má ráda, když se na Vánoce sejde celá rodina. „Sejdeme se slavnostně 24. u prostřeného stolu, ještě i 25. je takové shledání fajn, ale už 26. zaznamenávám určité náznaky apatie," řekla se smíchem. A koledy? Jedině klasiku. „Koledy mám ráda zásadně české," zamyslela se. K Vánocům neodmyslitelně patří také dárky. „Vánoce prožívám dopředu jen co se týče dárků, abych to nějak finančně unesla… Pak samozřejmě týden dopředu cukroví, zbytek nechávám až na samostatný Štědrý den," podotkla.

Libuše Hovorková je zástupkyně ředitele 7. základní školy. Právě mladí zpěváci z tohoto sboru se s námi budou podílet na události Česko zpívá koledy v Kolíně, kdy se 9. prosince sejdeme na kolínském Karlově náměstí. Jak slaví Vánoce ona? „Asi jako všude. Pouštíme si koledy, jíme kapra se salátem," řekla o některých svých tradicích. A jaké koledy u ní vedou? „Mám ráda klasiku, třeba Nesem vám noviny a Narodil se Kristus pán," prozradila.