Přestože lidem s cukrovkou se většinou doporučuje vyhýbat se sladkým jídlům, sójové a některé mléčné jogurty s vysokým podílem ovoce regulují enzymy, které mají vliv na hladinu cukru v krvi. Uvádí to zpráva uveřejněná v časopisu Journal od Food Biochemistry. „Zdravá strava by se měla stát součástí celkové léčby,“ shodují se odborníci. Vědci zkoumali výskyt antioxidantů a fenolů v různých druzích jogurtů. Testy v laboratoři potvrdily, že sójový borůvkový jogurt měl výrazný vliv na enzymy. Určitý vliv měly i broskvový a jahodový jogurt. Nejvyšší obsah fenolů a antioxidantů měl sójový jogurt bez příchutě. „Efektivní změny ve stravování jsou pro léčbu této nemoci naprosto zásadní. Potraviny s vyšším obsahem ochranných antioxidantů hrají při léčbě důležitou roli,“ prohlásili američtí vědci, podle nichž konzumace ovoce a zeleniny spolu s pravidelným cvičením mohou působit jako prevence cukrovky i vysokého tlaku. Změna stravování je proto nezbytná.