Příští rok chce Kolín podle slov místostarosty Michaela Kašpara zavést tzv. participativní rozpočet.

„Zkrátka určitou částku z investičního rozpočtu vyčleníme na to, na čem se jako na zadání budou podílet občané. Budou tedy moci rozhodovat o výběru investic, zatím menších, například do dětských hřišť či sadových úprav. Prostě do toho, co je pro ně prioritní,“ říká místostarosta.

Jak vysoká částka bude takto vyčleněná, je ještě otázkou pro další jednání vedení Kolína. Každopádně do léta až podzimu by město chtělo, aby se zájemci zaregistrovali do nového systému, jehož pořízení přijde městskou kasu zhruba na 70 tisíc korun.

Nenechte si utéct: Řidiči, pozor, začíná blokové čištění

Vyzkouší systém na zamýšlené podobě parku

Do doby startu nového systému si spolurozhodování budou moci obyvatelé města vyzkoušet alespoň na zamýšlené nové podobě Komenského parku.

V něm totiž město plánuje na jedno odpoledne postavit stánek, ve kterém budou zástupci vedení radnice a městský architekt. Osobně budou zastavovat kolemjdoucí a klást jim anketní otázky typu, jaké mají od parku očekávání, jaké s ním mají spojené vzpomínky, jaké parky ve světě nebo v Čechách se jim líbily apod. Akce je plánovaná na 5. dubna od 16 hodin.

S výsledky názoru veřejnosti a názorem architekta pak chce město pro potřeby architektonické soutěže na budoucí podobu parku oslovit několik architektonických kanceláří. Město má i studii, která definuje, co park tíží. Tu ale podle starosty Víta Rakušana adeptům zatím ukazovat nebude.

Celý projekt přeměny Komenského parku chce Kolín přihlásit do Nadace Proměny.

Čtěte: Zámecká prkna si vyzkoušela pětice divadelních souborů